Külföld

Ambiciózusabb uniót képzel el Von der Leyen

Közzétették az Európai Bizottság idei évre szóló munkaprogramját

Elfogadta tegnap az Európai Bizottság a testület idei évre szóló munkaprogramját, amely meghatározza, hogy az uniós bizottság 2020-ban milyen intézkedéseket fog hozni annak érdekében, hogy az európai polgárok, a vállalkozások és a társadalom kézzelfogható előnyöket érzékeljenek. A bizottság közlése szerint a program célkitűzése az, hogy élni tudjunk az ökológiai és digitális átállás teremtette lehetőségekkel.

Ambiciózusabb uniót képzel el Von der Leyen
Korunk kihívásaira szeretne reagálni az EB elnöke
Fotó: AFP/Dursun Aydemir

Ursula von der Leyen tegnap Brüsszelben azt mondta: az Európai Bizottság elkötelezett amellett, hogy választ adjon korunk kihívásaira, így az éghajlatváltozásra, a digitalizációra és a migrációra. Hozzátette: készek az európai zöldmegállapodás megvalósítására, valamint az európai polgárok és vállalkozások esélyeinek javítására a digitális transzformáció során. Ez a munkaprogram elő fogja segíteni egy ambiciózusabb unió kialakítását – tette hozzá.

Maros Sefcovic, a bizottság egyik alelnöke szerint céljaik megvalósításához valamennyi uniós intézmény, a tagállamok és a kulcsfontosságú partnerek közös erőfeszítése szükséges. Ezért a munkaprogram az Európai Parlament és az Európai Tanács fő prioritásait is tükrözi – magyarázta.

A tegnap ismertetett program szerint az Európai Bizottság idén megkezdi a munkát, hogy az Ursulavon der Leyen által kitűzött hat fő cél konkrét kezdeményezések formáját öltse. A dokumentum alapján a testület 2020-ban többek között új migrációs és menekültügyi paktumot fog előterjeszteni, amely a menekültpolitika reformjának központi eleme. A bizottság idén elindítja az Európa jövőjéről szóló konferenciát, amely bevonja a polgárokat az uniós fellépések kialakításába. Emellett továbbra is biztosítani fogja a szilárd jogállamisági kultúrát az Európai Unióban. A bizottság új stratégiákat fog kidolgozni az afrikai és a nyugat-balkáni szomszé­dainkkal való együttműködésre, valamint továbbra is szorgalmazni fogja a csatlakozási tárgyalások megkezdését Észak-Macedóniával és Albániával.

Kapcsolódó írásaink