Külföld

Balra mozdul az Európai Néppárt

Nem támogatja a Fidesz ellen irányuló támadásokat François Bellamy, a francia Republikánus Párt EP-képviselője

„Az Európai Néppárt (EPP) mostanra sokkal inkább egy érdekérvényesítő platform, egy hatalomtechnikai gócpont, mint értékközösség” – fogalmazott tegnap reggel az M1-en Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója. Hozzátette: míg mások mellett a magyar, az olasz, a spanyol vagy a francia tagpártok a valódi konzervatív, kereszténydemokrata irányvonalat képviselik, addig a „hivatalos” Néppárt a liberális oldalra sodródott.

Az EPP Szánthó által is említett megosztottsága tükröződött a csütörtöki európai parlamenti szavazáson a magyar és a lengyel jogállamisági eljárásról szóló állásfoglalás megszavazásakor, és egy nappal korábban is, amikor a frakció álláspontját vitatták meg egymás közt. Az állásfoglalási javaslat nehéz helyzet elé állította az EPP-t, hiszen nem egyformán viszonyulnak Varsóhoz és Budapesthez. A magyar kormány néppárti, Lengyelországból azonban az ellenzéki Polgári Platform – Donald Tusk EPP-elnök pártja – ül a pártcsaládban, a kormányzó Jog és Igazságosság a reformkonzervatív ECR meghatározó ereje.

François Bellamy, a francia Republikánusok képviselője szerdán és csütörtökön is elutasította a hazánkat bíráló állásfoglalás támogatását. Bellamy a szerdai plenáris vitában az Orbán-kormány védelmében szólalt fel, hangsúlyozva, hogy lehet kritizálni a magyar vezetést, de legitim módon, demokratikusan választották őket meg. A Politico szerint másnap pedig arról beszélt, hogy a francia delegáció elutasítja az állásfoglalást, mert politikai manővernek tartja a lengyel és a magyar téma összevonását és ellenzi a politikai és jogi kifogások keverését. Bellamy már a tavaly tavaszi EP-választás előtt is vállalta a konfrontációt a témában: egy választási vitában azt mondta a Közép-európai Egyetemmel (CEU) kapcsolatban, hogy „egy egyetem bezáratása sosem lehet elfogadható”, de „George Soros nyíltan elismeri, hogy a CEU-t Orbán-ellenes lobbiszervezetté alakítja”. Milan Zver szlovén képviselő pedig a szerdai plenáris vitában azt mondta, az európai intézmények folyamatosan kettős mércét alkalmaznak Magyarországgal szemben.

Kapcsolódó írásaink