Külföld

Utazás Greta módra

Most már nem elég a szívószálunk fémre cserélése, a hús fogyasztás mérséklése - ha nem teljes felhagyása -, ideje lemondani a repülésről is, és Greta módra hajóra szállni. A klímaaktivisták szerint ugyanis szégyellni kell magunk, ha nem utazunk tizenötször annyit, mint ha repülővel mennénk. 

Utazás Greta módra
A csökkenés mögött álló egyik fontos oknak többen a „repülési szégyen” jelenségét vélik látni. A „Flygskam” Svédországból indult útjára 2017-ben
Fotó: AFP/ Johannes EISELE

A Skyscanner szerint január a legjobb időpont arra, hogy repülőjegyeket vásároljunk, ugyanis harminchat százalékkal olcsóbban szerezhetjük be a jegyünk az ünnepekre, mint az év többi részében. De persze a Greta Thunbergnek és a klímahisztizőknek más elképzelésük van az utazási szokásainkról - írta az RT.  A klímaaktivisták elfeledhetik a repülést, ugyanis megérkezett a legújabb klímahiszti-találmány: a repülési szégyen. 

A légijárművek elhanyagolásának egy olyat statisztika az alapja, miszerint 2050-re a légiközlekedés fogja kitenni a széndioxid kibocsátás 16 százalékát, hiába jelenleg ez csak 2 százalék.

Objektum doboz

Igen nagy divatja lett a repülést helyettesítő utazási módoknak, és míg a vonat egyszerű megoldás a lehet, és „csupán” háromszorosa az utazási időnek, de néha muszáj átkelni egy-egy óceánon célunk eléréséhez. Míg Greta kölcsön tud kérni egy több millió dolláros jachtot utazásához, elég kevesen vagyunk, akik ugyanezt megtehetik, így nem maradt más opció az egyszerű ember számára, mint a teherhajók.

Amivel igazából csak egy apró probléma van, mégpedig, hogy a vonatokkal szemben nem 5-6 órával húzódik el az utazás, hanem egy héttel. A hétköznapi ember, pedig nem teheti meg azt a luxust, hogy így kitolja a nyaralását, ezzel értékes szabadnapokat elpazarolva. De persze, könnyű lehet Gretának, ha a főállása a klímahisztizés, ráadásul az iskola sem áll hajózgatása útjába.

A repülési szégyen miatt is csökkent a svéd légi közlekedés forgalma

Miközben az európai légiközlekedési piac növekedése kitart, Svédországban tavaly csökkent az abban részt vevők száma. Emögött ott áll a „repülési szégyennek” nevezett jelenség is, de a BBC beszámolójából kiderült, hogy több más tényező is közrejátszott ebben. Svédországban 2019-ben 4 százalékkal kevesebb utast regisztráltak a repülőtereken, mint az azt megelőző évben. Az ország 10 légikikötőjében összesen valamivel több mint 40 millió ember fordult meg, ami kevesebb a 2018-as év 42 millió utasánál. Az utasforgalom csökkenése meglehetősen ritka, szinte egyedülálló az elmúlt néhány évre visszatekintve az európai országok viszonylatában. 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom