Külföld

Se Biblia, se feszület: beiktatták Spanyolországban Pedro Sánchez baloldali koalíciós kormányát

Katalán támogatás

Beiktatták az első koalíciós kormányt Spanyolországban, az új kabinet huszonkét tagja VI. Fülöp spanyol király jelenlétében hétfőn tette le hivatali esküjét.

A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) és az Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) radikális baloldali párttömörülés új minisztereinek egyike sem tért el a fogadalomtétel hagyományos formulájától. A beiktatási ünnepségről hiá­nyoztak a vallási jelképek, a Biblia és a feszület, ahogy Pedro Sánchez kormányfő múlt heti eskütételekor is. Az új kabinetben 50 százalék a férfiak és nők aránya. Pedro Sánchez múlt kedden kapta meg a parlament támogatását kormánya megalakításához, és a legnagyobb ellenzéki pártok élesen bírálták a kormányfőt, amiért megválasztása érdekében megállapodást kötött a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) szeparatista párttal. Az új kormánynak nem lesz könnyű dolga, mert kisebbségben kell majd kormányoznia: a parlamentben összesen 155 mandátumot birtokol a 350-ből.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom