Külföld

„Átformál az isteni szeretet”

Forduljunk el a függőségekhez vezető bálványoktól! – figyelmeztetett Ferenc pápa

A haszontalan, függőséget okozó dolgoktól való elfordulásra biztatott Ferenc pápa ünnepi homíliájában.

„Átformál az isteni szeretet”
A szentatya a gyermek Krisztus szobrával vízkereszt ünnepén
Fotó: AFP/Vincenzo Pinto

Vízkereszt (Epifánia) ünnepén ragyogó napsütés fogadta tegnap a Szent Péter téren összegyűlt zarándokokat, akik az Úrangyala imádságra és a hagyományőrző Viva la Befana felvonulásra érkeztek.

Ferenc pápa homíliájában az újszülött Messiást kereső napkeleti bölcsek látogatásáról elmélkedett. A távoli országokból érkezett bölcsek hosszas fáradozás után rátaláltak a kisdedre, hódolattal borultak le előtte, értékes ajándékokat vittek neki és imádták. Egy angyal figyelmeztette őket, hogy Heródest elkerülve térjenek vissza hazájukba. A gyermek Jézussal való találkozás örömmel töltötte el, megváltoztatta szívüket. Így nyilatkoztatta ki önmagát Istenünk a történelemben. „Az Istennel való találkozás megváltoztat, átalakít még akkor is, ha életterünk ugyanaz marad” – mondta Ferenc pápa. „A napkeleti bölcsek tanítása arra buzdít, hogy változtassuk meg, alakítsuk át életünket. Forduljunk el a függőségekhez vezető bálványoktól, ne a kártyavetőkben és mágusokban bízzunk, hanem az igaz Istenben, aki megnyitja előttünk a szabadság új útjait. Az isteni szeretettől átformálva lehetünk Krisztus tanúi abban a környezetben, ahol élünk” – mondta a pápa vízkereszt ünnepén, majd apostoli áldását adta a hívőkre.

Ferenc pápa köszöntötte a keleti ortodox és katolikus egyházak közösségeit, akik Krisztus születését ünneplik. Üzenete végén üdvözölte és megáldotta a hagyományos felvonulás résztvevőit is, akik évtizedek óta megőrzik és továbbviszik a vízkereszti szokásokat.

A Viva la Befana keretében a gyermek Jézus hódolatára érkezett háromkirályok felvonulását népviseletbe öltözött családok és befánák (jó boszorkányok) követték.

Az elmúlt napok nemzetközi konfliktusai miatt rendkívüli biztonsági intézkedéseket léptettek életbe a Vatikánban az ünnepre érkezett ezrek ellenőrzésére. A Szentatya és a hívők biztonságát több száz egyenruhás és civil rendőrrel, drónokkal, robbanóanyag-kutató kutyákkal és fémdetektoros átvizsgálásokkal vigyázták.

Kapcsolódó írásaink