Külföld

„Bátorság emberiség, nem vagy egyedül!”

Ferenc pápa karácsonykor: Isten szeretete nem képezi üzlet tárgyát, nem tettünk semmit azért, hogy kiérdemeljük, és soha nem is tudjuk viszonozni azt

A keresztényüldözésről és a világban dúló háborúkról is beszélt szenteste, valamint karácsony napján Ferenc pápa. Az egyházfő az isteni szeretet önzetlenségére is felhívta a figyelmet.

„Bátorság  emberiség, nem vagy  egyedül!”
Békét és megvilágosodást sürgetett Urbi et orbi áldásában a katolikus egyházfő
Fotó: AFP/Tiziana Fabi

Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában mutatta be a hagyományos karácsony éjjeli misét. A szertartás olaszul és latinul hangzott el, a hívek könyörgése pedig arabul, fran­ciául, kínaiul, illetve szuahéli nyelven. Ferenc pápa homíliájában az adok, kapok világi logikájával szembehelyezkedő, az isteni szeretet ingyenességét és a kegyelem szépségét hirdette az emberiségnek, hiszen ez a titok testesült meg karácsony éjszakáján. „Miért nevezi Szent Pál Isten eljövetelét kegyelemnek? Azért, hogy elmondja nekünk: ő ingyenes ajándék. Itt a földön mindent az adj, hogy kapj logikája vezérel. Isten ingyenesen érkezik közénk. Szeretete nem képezi üzlet tárgyát, nem tettünk semmit azért, hogy kiérdemeljük, és soha nem is tudjuk viszonozni azt” – mondta Ferenc pápa.

Az egyház esendő – szólt a szentatya –, de ne arra várjunk, hogy mások megjavuljanak, vagy az egyház tökéletes legyen ahhoz, hogy szeretni tudjuk. Ne másoktól várjuk a változást, hanem mi változzunk, legyünk mások ajándékává, így változtassuk meg az egyházat.

Az isteni szeretet logikájáról elmélkedett a pápa szenteste: „Isten nem azért szeret téged, mert helyesen gondolkodsz, vagy jól viselkedsz. Egyszerűen csak szeret. Szeretete feltétel nélküli, nem tőled függ. Gondolkodhatsz helytelenül, rossz fát tehetsz a tűzre, az Úr akkor is szeretni fog. Hányszor gondoljuk, hogy Isten akkor szeret, ha jók vagyunk, és megbüntet, ha rosszak. Nem így van. Bűneink ellenére is szeret. Íme a karácsony ajándéka: csodálattal fedezzük fel, hogy az Úr az ingyenesség és gyengédség megtestesítője. Azért született szegénynek, hogy szeretete gazdagságával hódítson meg minket.”

„Hálás szívvel fogadjuk be az isteni csodát” – buzdított a pápa – „bátorság, ne veszítsétek el hiteteket, reményeteket, ne gondoljátok, hogy csupán elfecsérelt idő a szeretet. Ezen az éjszakán a szeretet legyőzte a félelmet, új remény ragyog, az Isten fénye legyőzte az emberek arroganciáját. Emberiség, Isten szeret téged, érted lett emberré, immár nem vagy egyedül!”

A szertartás záróakkordjaként Ferenc pápa karjaiba vette a gyermek Jézus szobrát és tizenkét különböző nemzetiségű gyermek kíséretében, a bazilika jászlába helyezte. A gyermekek olyan országokból érkeztek, ahol a keresztények hitük miatt üldöztetést szenvednek el.

Szerda délben napsütés fogadta az Urbi et orbi áldására összegyűlt híveket a Szent Péter téren. A Vatikán városi és az olasz állami csendőrség zenekarának dallamai csendültek fel, és vezették be a pápa áldását.

„A sötétségben vándorló nép nagy világosságot látott” – Ézsaiás próféta nyomán a pápa az emberi szívek, kapcsolatok, társadalmak sötétségéről, a gazdasági, politikai konfliktusokról elmélkedett karácsony első napján. „Minden sötétségnél hatalmasabb Krisztus világossága” – hirdette karácsony üzenetét.

A konfliktusok, háborúk dúlta országoknak a béke ajándékát kérte.

A katolikus egyházfő megemlékezett a hitük miatt üldözést szenvedett keresztényekről is. „Az égből alászállott Isten fia legyen oltalmazója és támasza mindazoknak, akik a háborúk vagy más igazságtalanságok miatt egy biztonságos élet reményében el kell, hogy vándoroljanak” – fohászkodott Ferenc pápa, miután Urbi et orbi áldását adta Róma városára és az egész világra.

Karácsony második napján mondott beszédében a pápa a keresztény közösségek megújulására, a tegnap és ma mártírjaira való emlékezésére szólított fel. A katolikus egyházfő az apostoli palotáknak a Szent Péter térre néző ablakából mondta el beszédét a latin nyelvű Úrangyala-imádság (Angelus) előtt.

Röviden


Jézus keresztény hagyomány szerinti születési helyén, a betlehemi Születés Templomának épületegyüttesében tartotta az idén is Pierbattista Pizzaballa érsek, a jeruzsálemi latin patriarkátus vezetője az éjféli misét. „Jézus születése nem törölte el sem korának politikai, sem társadalmi drámáit. Jézus nem azért jött, hogy forradalmasítsa korának társadalmi helyzetét, nem tört hatalomra, hanem az emberek szívét akarta meghódítani. Ezzel változott meg a világ” – mondta az érsek. A misén jelen voltak a Palesztin Hatóság vezetői, köztük Mahmúd Abbász elnök, valamint a Palesztin Hatóság és Izrael területén élő keresztények képviselői is. A ciszjordániai városba ezrével érkeztek a hívők. Az ünnep fényét emelte, hogy Ferenc pápa visszaküldte Jézus jászlának egy apró fadarabját, amelyet 640-ben ajándékba adtak I. Theodorus pápának, és több mint ezerháromszáz évig Európában őriztek.

A demokráciához öntudatos polgárokra van szükség, akik bizakodással tekintenek a jövőbe, akikben van tenni akarás, józan ész, tisztesség és szolidaritás – mondta karácsonyi üzenetében Frank-Walter Steinmeier német államfő. A szociáldemokrata politikus az antiszemitizmus erősödésének veszélyére is figyelmeztetett, felidézve, hogy októberben szélsőjobboldali támadás érte Halle városának zsinagógáját.

Elsősorban a klímaváltozásról beszélt a Neue Osnabrücker Zeitungban megjelent karácsonyi interjúban Wolfgang Schäuble, a német szövetségi parlament (Bundestag) elnöke. A kereszténydemokrata (CDU-s) politikus szerint nehezen elviselhető, hogy a nemzetközi közösség alkalmatlan az előrelépésre, biztató azonban, hogy sok fiatal elkötelezetten harcol a klímavédelem ügyében. Kiemelte, hogy a változásokat gyorsan kell megvalósítani, Németország megmerevedett és elkényelmesedett, és ezt az állapotot meg kell haladni. A belpolitikáról szólva azt mondta, a Bundestag elnökeként biztosítja, hogy minden párt képviselői egyenlő jogokkal rendelkezzenek, politikusként azonban küzd a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) erősödése ellen.

A normandiai partraszállás 75. évfordulójának méltatásával kezdte II. Erzsébet királynő az idei karácsonyi üzenetét. Felidézte, a megbékélés szellemében olyan országok vezetői tartottak közös, barátságos megemlékezést, amelyek korábban egymás esküdt ellenségei voltak. Azzal, hogy az egykori ellenségek hajlandók voltak maguk mögött hagyni régi nézeteltéréseiket a közös haladás érdekében, a jelenlegi szabadság és demokrácia előtt tisztelegnek, amelynek kivívásáért annak idején oly nagy árat kellett fizetni – mondta a királynő. (ŐM)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom