Külföld

Szakadhat az olasz kormány

Éket vert a Demokrata Párt és az Öt Csillag Mozgalom közé az Európai Stabilitási Mechanizmus reformjáról szóló vita

Az ötcsillagos–baloldali koalíció összeomlását hozhatják a belső véleménykülönbségek. Egy új törvény is hátrányosan érintheti a Conte-kormányt.

Szakadhat az olasz kormány
Luigi di Maio a miniszteri bársonyszéket válaszotta, behódolva Brüsszelnek
Fotó: AFP/Alexander Shcherbak

Az olasz parlament zöld utat adott Giuseppe Conte kormányfőnek, miután szerdán a képviselőházban, majd a szenátusban bemutatta az Európai Tanács brüsszeli ülésének témaköreit. Szóba került az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) reformja is, ami napok óta heves hangulatban tartja az olasz politikát.

A képviselőház 291 igen és 222 nem, a szenátus 164 igen és 122 tiltakozó szavazattal, éles összecsapások után támogatta az ESM-reformot. A jobboldali erők – a Liga, az Olasz Testvérek (FdI) és a Forza Italia (FI) – az ESM módosítása ellen szavaztak, mert szerintük visszafordíthatatlan károkat okozhat a gazdaságban, az olaszok megtakarított pénzével mentené a német bankokat egy esetleges összeomlás esetén.

Az ESM ügye tovább gyengíti az Öt Csillag Mozgalom (M5S) hitelességét, hiszen Luigi di Maio pártelnök többször esküdözött, hogy nem fog behódolni a „technokrata brüsszeli nyomásnak”, szavazatával azonban inkább a miniszteri bársonyszéket választotta. Az ötcsillagosok közül öten megvonták támogatásukat, mivel nem hajlandóak meghasonulni a párt eredeti ígéreteivel.

A demokraták (PD) és az ötcsillagosok közti hasadék és az állandó viták egyre jobban megbénítják a koa­líciós kormányt. Sergio Mattarella baloldali államfő is bizalmatlanul szemléli az eseményeket. Augusztus 22-én azzal a feltétellel indította útjára a kormányt, hogy „meg tudnak egyezni egy közös programban.” Ha ez meghiúsulni látszik, vagy elégtelennek ítéli meg működését, akkor az alkotmány 88. cikkelye szerint a köztársasági elnöknek hatalma van a parlament feloszlatására és azonnali választások kiírására.

A Libero politikai napilap szerkesztője, Pietro Senaldi szerint az ünnepek után, pontosabban január 14–28. előtt változások várhatók. Nem a költségvetési tervezet vitái, nem is az ESM, de még az Emilia Romagna-i helyhatósági választások sem, hanem a képviselők számának egyharmados csökkentése jelentheti a Conte-kormány elvérzését.

A január 14-én hatályba lépő új törvény a parlamenti képviselők harminc százalékának távozását jelentené. Amennyiben a képviselőház vagy a szenátus egyötöde január 12-ig népi referendumot kérne, vagy január 28-át megelőzően a parlament feloszlatásra kerülne, akkor a képviselők száma változatlan maradna. „A hatalomra éhes politikában ki ne akarna még egy kicsit a húsos fazék közelében maradni” – véli a Libero újságírója.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom