Külföld

Elkezdődött a bevándorlók szétosztása az unióban

Mégsem segíti ki Franciaország hajókkal a líbiai haditengerészetet

Elindulhatnak Európa különböző tagállamaiba az Olaszországba érkező migránsok. Franciaország közben bejelentette, hogy a kaotikus helyzet miatt mégsem küldenek Líbiának hadihajókat.

Megindult a szeptember végi máltai megállapodás végrehajtása, azaz megkezdődött az Olaszországba érkezett migránsok szétosztása a szétosztási mechanizmusban részt vevő tagállamok között – számolt be tegnap az olasz sajtó. Németország, Franciaország, Málta és Olaszország még szeptember 23-án, nem sokkal az új, baloldali olasz kormány beiktatását és a kikötők megnyitását követően állapodott meg a szétosztásról, csak magát a megvalósítást nem kezdték eddig meg.
Az első migránsok, akik valóban elhagyják Olaszországot, abból a 353 főből kerülnek ki, akik november 24. és 26. között érkeztek különböző civil hajókon.

A szétosztásban nem tesznek különbséget menedékkérelemre jogosultak és illegális bevándorlók között – mutatott rá szemléjében az MTI, hozzátéve, hogy olaszországi érkezésükkor elvégezték a migránsok egyenkénti fényképes regisztrációját, de menekültstátusuk megállapítása a szétosztás után az egyes befogadó tagállamok feladata lesz. Az olasz belügyminisztérium adatai szerint év elejétől december elsejéig majdnem 11 ezer migráns érkezett, a tavalyi év ugyanezen időszakában regisztrált több mint 23 ezerhez képest. A 11 ezer ember több mint fele viszont az utóbbi három hónapban kötött ki Olaszországban – emlékeztetett a távirati iroda.

Szintén tegnap a francia védelmi tárca megerősítette, hogy Franciaország a Líbiában uralkodó helyzetre hivatkozva nem szállítja le a líbiai haditengerészetnek azt a hat hajót, amelyre még februárban tett ígéretet, s amely döntést akkor élesen bírálták civil szervezetek. Florence Parly védelmi miniszter februárban jelentette be, hogy hat hajót szállítanak „a líbiai haditengerészetnek az illegális bevándorlás elleni erőfeszítéseihez nyújtott francia támogatás jegyében”. „Jóllehet az átadást Líbiának egy időben terveztük, a miniszter végül úgy határozott, hogy ennek az országnak nem szállítjuk le a hajókat” - írta november 26-i keltezésű levelében a védelmi minisztérium a párizsi fellebbviteli bíróságnak, amelytől nyolc civil szervezet kérte a szállítás megakadályozását arra hivatkozva, hogy a Líbiából menekülő elfogott migránsokat „olyan befogadó központokban tartják fogva, amelyekben méltatlanok az életkörülmények”.

Kapcsolódó írásaink

Fenyegető migránshelyzet

ĀMár nemcsak a szerb, hanem a horvát, a román és az ukrán határszakaszon is tapasztalják az illegális aktivitás növekedését – közölte Bakondi György

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom