Külföld

Enyhítette hazánkról hozott ítéletét az EJEB

A strasbourgi bíróság kimondta: jogsértés történt, de a tranzitzónában való fogva tartás nem volt jogellenes

Valamelyest felülvizsgálta korábbi álláspontját az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) tegnap kihirdetett másodfokú ítéletében hazánkkal kapcsolatban. Eszerint fenntartották ugyan, hogy két bangladesi menedékkérő jogait megsértették a magyar hatóságok visszaküldésük vonatkozásában, ugyanakkor tartózkodásuk a röszkei tranzitzónában a korábbi ítélettel szemben nem számít jogellenes fogva tartásnak.

Enyhítette hazánkról hozott ítéletét az EJEB
A tranzitzónából akadály nélkül visszatérhetnek a menedékkérők Szerbiába
Fotó: MH

Az ügy szereplője az a Bangladesből érkezett két férfi, akik 2015. szep­tember 15-én menedékkérelmet nyújtottak be Magyarország déli határán. A hatóságok három hétig a röszkei tranzitzónában tartották őket fogva, végül október 8-án Szerbia irányába kitoloncolták őket. Az EJEB két éve, első fokon kimondta, hogy szabadságvesztéssel ért fel az elzárásuk, a magyar kormány azonban fellebbezett. A másodfokú ítélet szerint a magyar hatóságok megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményének a kínzás és embertelen bánásmód tilalmáról szóló cikkét a visszatoloncolás vonatkozásában, mindezek ellenére azonban jogellenes fogva tartás nem történt, hiszen az érintetteket ténylegesen nem fosztották meg a szabadságuktól a tranzitzónában, ugyanis oda önként léptek be, és akadály nélkül vissza is térhettek volna Szerbiába.
A bíróság elutasította a tranzitzónában uralkodó körülményekkel és a hatékony jogorvoslat hiányával kapcsolatos panaszokat. A magyar államnak ugyanakkor 28 ezer euró, azaz mintegy 9,3 millió forint kártérítést és perköltséget kell fizetnie a két felperesnek.

Az ítéletre reagálva Varga Judit igazságügyi miniszter az MTI-vel közölte: a nagy jelentőségű döntéssel kudarcot vallottak a magyar bevándorlás politikát és határvédelmet ért politikai és jogi támadások. A magyar kormány szerint a jogi támadás mögött az áll, hogy a bevándorláspártiak próbálják nyomás alatt tartani hazánkat - mondta.

Kapcsolódó írásaink

Igazat adott a kormánynak Strasbourg

ĀA röszkei tranzitzónában való tartózkodás nem számított jogellenes fogva tartásnak - Varga Judit: Bevándorláspártiak kontra legitim, szuverén határvédelem ügyben a strasbourgi bíróság a kormánynak adott igazat

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom