Külföld

Bécsi vizittel folytatódott az enyhülés Minszk és az Európai Unió között

Hídszerepben Ausztria

Több mint három év után látogatott először európai uniós országba tegnap Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök (képünkön).

Bécsi vizittel folytatódott az enyhülés Minszk és az Európai Unió között
Aljakszandr Lukasenka
Fotó: AFP

Bécsi látogatását a második világháborús szovjet emlékmű megkoszorúzásával kezdte, majd megbeszéléseket folytatott Alexander van der Bellen államfővel. A BelTA hírügynökség szerint a tárgyalások kereskedelmi, gazdasági, befektetési és humanitárius kérdésekre is kiterjedtek, valamint sok szó esett Belorusz és az Európai Unió együttműködési lehetőségeiről is. A találkozó után újságíróknak Lukasenka hangsúlyozta, Ausztria megbízható és fontos európai partner Minszk számára. Lukasenka programjában szerepelt egy megbeszélés is Wolfgang Sobotka házelnökkel, valamint egy munkaebéd Sebastian Kurz volt kancellárral, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnökével is, valamint egy belorusz–osztrák üzleti fórumot is tartottak. Magyar részről egyébként idén januárban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter járt Minszkben, Lukasenka is fogadta. A tárcavezető pragmatikus, a józan észen és a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködést sürgetett Kelet és Nyugat között. Az EU 2016-ban oldotta fel a Minszkkel szembeni szankciókat.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom