Külföld

A szocialisták és a radikális baloldal koalíciója vezetheti Spanyolországot

Még tizenkilenc mandátum hiányzik

Koalíciós kormány létrehozásáról állapodott meg a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) és az Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) radikális baloldali szövetség tegnap Madridban.

„Ez a kormány az ország haladásáért fog dolgozni” – jelentette ki Pedro Sánchez ügyvezető kormányfő, a PSOE főtitkára, hangsúlyozva, hogy szellemiségébe nem fog beleférni a gyűlölet és a spanyolok közötti szembenállás. A stabil, fenntartható parlamenti többség megszerzése érdekében egyeztetéseket kezdenek a többi párttal, mert még 19 parlamenti mandátum hiányzik a miniszterelnök megválasztásához. Pablo Iglesias, az Unidas Podemos vezetője hangsúlyozta: egy progresszív kormányt kívánnak létrehozni, amely kombinálja pártja bátorságát a szocialisták tapasztalatával. Az előzetes megállapodásban külön pont érinti Katalóniát, amely a két párt között az egyik legvitásabb kérdésnek számít, mivel a PSOE elutasítja, az Unidas Podemos támogatja a függetlenségi népszavazás megrendezését. A dokumentumban az szerepel: a spanyol kormány fokozni fogja a párbeszédet és keresni a megértést, de mindig az alkotmány keretein belül maradva. Aggasztónak nevezte a PSOE és az Unidas Podemos megállapodását Pablo Casado, a konzervatív Néppárt (PP) elnöke, aki szerint Sánchez ezzel nyilvánvalóvá tette, hogy a baloldali radikalizmus felé húz.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom