Külföld

Nem tehet vallomást az Egyesült Államokuniós nagykövete a képviselőházban

A Fehér Ház nem működik együtt

Megtiltotta kedden az amerikai külügyminisztérium Gordon Sondland Európai Unióhoz delegált nagykövetnek, hogy tanúvallomást tegyen a Donald Trump amerikai elnök alkotmányos felmentését célzó eljáráshoz szükséges előzetes képviselőházi bizottságokban.

A hírszerzési, külügyi és ellenőrzési bizottságok közös meghallgatásán az Ukrajnával kapcsolatos botrány kapcsán akarták kérdezni. Donald Trump elnök Twitter-bejegyzései egyikében azt írta: „szeretné elküldeni” Sondland nagykövetet a meghallgatásra, „de sajnos egy teljesen kompromittálódott, szabálytalanul működő bíróság előtt tenne tanúvallomást”. A Fehér Ház kedden délután közölte, nem vesz részt az impeachmenteljárás előtt szükséges vizsgálatokban, nem működik együtt a bizottságokkal, mert a képviselőház nem szavazott e vizsgálatok megindításáról. Törvénybe ütközőnek nevezte a Fehér Ház elzárkózását az együttműködéstől Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata párti elnöke. Időközben négy magas rangú amerikai demokrata képviselő közölte, hogy Donald Trump amerikai elnök kormánya fontolgatja, hogy kilép a Nyitott Égbolt Szerződésből, amely fegyvertelen megfigyelőrepüléseket tesz lehetővé az aláírók területe fölött, és lehetővé tette például a krími orosz hadműveletek megfigyelését 2014-ben.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom