Külföld

Homályos válaszok és Brexit-trükkök

EP-elnök: Nem megfelelőek Johnson javaslatai

A megállapodás nélküli Brexitet tiltó törvény kijátszását tervezi Boris Johnson a brit sajtó szerint. A miniszterelnök David Sassoli EP-elnökkel tárgyalt, aki szerint Johnson csak homályos válaszokat adott.

Nem történt előrelépés az Egyesült Királyság uniós kiválásának feltételeiről folytatott keddi tárgyaláson – közölte David Sassoli, az Európai Parlament (EP) elnöke, miután Boris Johnson brit kormányfővel találkozott Londonban. Sassoli szerint mindössze homályos válaszokat kapott Johnsontól arra vonatkozóan, hogy miként képzeli el az Ír Köztársaság és az Észak-Írország közötti nyílt határ megőrzését a Brexitet követően. Egyben sürgette a brit miniszterelnököt, hogy következő alkalommal komoly javaslatokkal álljon elő. Mi nem fogunk beleegyezni egy olyan egyezségbe, amely aláássa a nagypénteki megállapodást és az ír békefolyamatot, illetve veszélyezteti egységes piacunk integritását – hangsúlyozta Sassoli.

Az EP olasz elnöke hozzátette: Johnson beszélgetésük alkalmával megismételte álláspontját, hogy nem fog újabb hosszabbítást kérni az Európai Uniótól. A brit miniszterelnök folyamatosan hangoztatja ugyanakkor azt az álláspontját is, hogy a kormány tartja magát a megállapodás nélküli Brexitet tiltó törvényhez. A brit sajtóban felmerülő találgatások között szerepel egy olyan forgatókönyv, hogy Johnson jövő szombaton megírja a halasztást kezdeményező levelet az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanácsnak, de közvetlenül utána egy másik levélben visszavonná a halasztási kezdeményezést.

Sassolihoz hasonlóan nyilatkozott tegnap Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója is, aki szerint egyelőre nincs nagy esély a megállapodásra. Jean-Claude Juncker EB-elnök pedig kijelentette, hogy nem tartja elfogadhatónak az „egymásra mutogatást”. Egyébként a keddi vitanappal véget ért a brit parlament ülésszaka, és jövő hétfőn új törvényhozási időszak kezdődik.

A brit belügyminisztérium friss adatai szerint elérte a kétmilliót azoknak a külföldi EU-állampolgároknak a száma, akik letelepedett státuszért folyamodtak a brit hatóságokhoz. A magyarok közül 53 600-an kértek tartós letelepedési engedélyt a múlt hónap végéig.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom