Külföld

Támadás a kurdok ellen: Donald Trump felébredt

Légicsapásokat hajtott végre Észak-Szíriában a török hadsereg

Eszkalálódik a helyzet, gyülekeznek a török csapatok a határon, a szír média szerint megvoltak az első légicsapások a szíriai kurdok főhadiszállása ellen. Közben Damaszkusz és Teherán is tiltakozott, Donald Trump pedig az amerikai csapatkivonások ellenére közölte, nem hagyja cserben a kurdokat.

Támadás a kurdok ellen: Donald Trump felébredt
A törökök által támogatott szíriai lázadók is részt vesznek a kurdok elleni harcban
Fotó: AFP/Nazeer Al-khatib

Légicsapást mért a török légierő hétfő este a szíriai kurd fegyveres koalíciónak, a Szíriai Demokratikus Erőknek (SDF) az északkelet-szíriai el-Malikíja városában levő főhadiszállására – közölte a szír állami televízió, amely bejelentette: ezzel megkezdődött a török katonai beavatkozás Szíriában. A török fél nem erősítette meg a légicsapások hírét, ugyanakkor folytatta a hét végén megkezdett csapatösszevonásokat Szíria határában, miután Recep Tayyip Erdogan elnök bejelentette, hadműveletet indít az Egyesült Államok által támogatott kurd vezetésű fegyveres koalíció, az SDF ellen. Az Anadolu török állami hírügynökség közleménye szerint harckocsikból, páncélautókból és katonai személyzetből álló szállítmányt küldött Ankara a támadás előkészítésére.

Közben első ízben Damaszkusz és Teherán is óva intette Ankarát a katonai beavatkozástól Szíriában. Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter tiltakozását fejezte ki az offenzíva miatt török kollégájának, aki biztosította őt arról, hogy Törökország tiszteletben tartja Szíria területi épségét, és a török hadművelet ideiglenes jellegét hangsúlyozta. Faiszál al-Makdad szír külügyminiszter-helyettes közölte: Szíria meg fogja védeni saját területét. A kurdok se veled, se nélküled viszonyban állnak a szír vezetéssel, amely hivatalosan elutasítja, de facto azonban nem tud mit tenni a kialakult autonómiájukkal. Al-Makdad most felszólította a szíriai kurdokat, hogy álljanak át a damaszkuszi rezsim oldalára, ha már az Egyesült Államok cserben hagyta őket.

Közben mintha Donald Trump is felocsúdott volna, legalábbis az offenzíva kapcsán most közölte, nem hagyják magukra a szíriai kurdokat, „akik különleges emberek és kiváló harcosok”. Mindazonáltal az amerikai csapatkivonást folytatja, noha, mint mondta, anyagi eszközökkel és fegyverekkel támogatja majd a szíriai kurdokat. Trump a török–amerikai viszonyt is jónak nevezte, noha nemrég a Twitteren közölte, tönkreteszi a török gazdaságot, ha olyasmit tesznek Szíriában, ami neki nem tetszik (a török fél a maga részéről közölte: nem engednek a fenyegetésnek). A Fehér Ház később bejelentette: Erdogan november 13-án Washingtonba látogat.

Az oroszok tegnap közölték: Washington nem értesítette Moszkvát arról, hogy csapatokat vonna ki Szíriából és Ankarából sem érkezett tájékoztatás a szíriai hadműveletről. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint az amerikaiak már sokszor megígérték a csapatkivonást, de ezt nem követték tettek.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom