Külföld

Veszélyben Trump paktuma

Az új guetamalai elnök felülvizsgálná az amerikai migrációs egyezményt

A konzervatív jelölt, Alejandro Giammattei lett Guatemala új államfője a vasárnap tartott második forduló eredményei alapján.

Veszélyben Trump paktuma
A konzervatív Giammattei már győzelme utáni első nyilatkozatában ígéretet tett az egyezmény felülvizsgálatára
Fotó: AFP/Johan Ordonez

A leköszönő Jimmy Morales elnök tisztségéért a 63 éves konzervatív jelölt ellenfele Sandra Torres, a balközép politikai erők jelöltje volt, de végül a voksok 58 százalékával Giammattei győzött. Bár csak januárban iktatják be, elnöki programja kapcsán már első nyilatkozatában közölte, egyik első dolga lesz áttekinteni az Egyesült Államokkal kötött migrációs egyezményt, amelyet Washington „erőltetett rá” Moralesre a Mexi­kó felől az Egyesült Államokba érkező bevándorlás megfékezéséért.

A téma érzékenysége nem véletlen: az Egyesült Államokban hárommillió guatemalai él és dolgozik, a kis dél-amerikai ország fő kereskedelmi partnere pedig Washington. A júliusi egyezmény szerint Guatemala a bevándorlás szempontjából biztonságos országnak minősül, tehát az Egyesült Államokban menedékkérelmet benyújtani szándékozóknak itt kell megvárniuk annak elbírálását, ráadásul az országnak be kell fogadnia a máshonnan érkezőket is. A lakosság nem örvendett a paktum miatt, maga Morales sem volt híve ennek, de végül Washington gazdasági szankciókkal elérte, hogy az akkori elnök ellenjegyezze a paktumot. A mostani kampányában mindkét elnökjelölt elutasította az egyezményt, de ígéretet tett a kivándorlás megfékezésére is, így Giammattei kijelentése lehetett nagy meglepetés Washington számára.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom