Külföld

Főtitkárt választanak az Európa Tanács parlamenti közgyűlésében

Németh Zsolt is jelentéstevő

Megkezdődött hétfőn Strasbourgban az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlésének ötnapos, nyári ülése – derül ki a lapunkhoz is eljuttatott napirendből.

Tegnap megemlékeztek az Európa Tanács alapításának hetvenedik évfordulójáról, ma pedig egyebek mellett a testület költségvetése, valamint a nemek közti esélyegyenlőség is szóba, illetve napirendre kerül. Holnap megválasztják az ET főtitkárát, valamint az Emberi Jogok Európai Egyezménye betartásának felügyeletére létrehozott testület, az Emberi Jogok Európai Bírósága bíráit is. Az EUobserver portál tegnapi cikke szerint a jelenlegi főtitkár, a norvég Thorbjorn Jagland posztjára két jelölt van, Marija Pejcinovic Buric horvát külügyminiszter és Didier Reynders leköszönő belga külügyminiszter – mindketten liberális politikusok. Délután beszédet tart Marcelo Rebelo de Souse portugál államfő. Csütörtökön napirendre kerül Bulgária is, a monitoringbizottság azt vizsgálta, milyen eredményeket ért el a balkáni ország a 2013-as jelentés óta. Jelentéstevőként felszólal Németh Zsolt fideszes képviselő is, a magyar parlament külügyi bizottságának elnöke, aki egyúttal a magyar delegáció vezetője is. A magyar küldöttség további tagjai egyébként a Fidesz soraiból Bartos Mónika, Csöbör Katalin, Csenger-Zalán Zsolt, Tilki Attila, Zsigmond Barna Pál és Manninger Jenő, a kereszténydemokrata Juhász Hajnalka és Nacsa Lőrinc, valamint a szocialista Gurmai Zita.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom