Külföld

Berlinben hiába támogatják Webert

A baloldal és a liberálisok nem tettek le róla, hogy csúcsjelöltjeik vezető pozíciókat kapjanak az osztozkodásban

Brüsszeli értékelések szerint Manfred Weber már biztosan nem jut csúcspozícióhoz. A baloldal továbbra is versenyben van.

Berlinben hiába támogatják Webert
Annegret Kramp-Karrenbauer még kitart Manfred Weber mellett
Fotó: AFP/Stefan Puchner

Noha a tagállami vezetők között nem túl népszerű, és az Európai Parlament (EP) szociáldemokrata és liberális frakciói sem támogatják, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke kitart a néppárti csúcsjelölt, Manfred Weber mellett. Annegret Kramp-Karrenbauer tegnap a Spiegelnek hangsúlyozta, pártja kitart a bajor jelölt mellett, részben azért, mert a csúcsjelölti (Spitzenkandidat) rendszer „újabb lépés egy demokratikusabb Európa felé”. Az EP-nek és frakcióinak alaposan át kellene gondolnia, hogy egyszerűen feladják-e ezt a folyamatot – fogalmazott.

Az elmúlt napokban több körben is egyeztetett az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk az európai parlamenti frakciók vezetőivel. A tegnapi bilaterális egyeztetésekkel kapcsolatban a Financial Times tudósítója azt fejtegette a Twitter közösségi oldalon, hogy mostanra végképp világossá vált, hogy Weber nem lesz az Európai Bizottság (EB) elnöke. A szociáldemokraták és a liberálisok magát a csúcsjelölti rendszert azonban támogatják, a versengés célja tehát most az, hogy melyikük jelöltje – Frans Timmermans vagy Margrethe Vestager – szerzi meg valamelyik csúcspozíciót. Az Európai Néppártnak holnapig van ideje alternatív jelölteket javasolni az EB élére.

Szintén tegnap a magyar–német kapcsolatról és az EP-választásról is kérdezte a 444.hu Michael Roth német szociáldemokrata külügyi államminisztert. Roth hangsúlyozta, Magyarország gazdasági teljesítménye és a német–magyar kereskedelmi kapcsolatok jelentősen fejlődnek, ám ez semmiképpen sem jár együtt politikai engedményekkel, cinikus dolog lenne feltételezni, hogy Berlin gazdasági okokból „elnéző”. Azzal kapcsolatban, hogy pártja gyengén szerepelt a választáson, azt mondta, hiányzik a hitelességük, ugyanis hiába végeznek jó munkát a CDU-val kötött koalícióban, az emberek nem nekik tulajdonítják a sikereket.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom