Külföld

A külföldi dzsihadisták gyermekeinek visszafogadását akarja az ENSZ

Az Iszlám Állam öröksége

Az elfogott vagy megölt dzsihadisták nem bűnös családtagjainak visszafogadására szólított fel Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa tegnap Genfben.

Az Emberi Jogok Tanácsának ülését megnyitó Bachelet közölte: kegyetlenség lenne hontalanságba taszítani a konfliktuszónában született gyerekeket. 55 ezer dzsihadista családját is elfogták Irakban és Szíriában, akiket tetteikhez mérten vagy bíróság elé kell állítani, vagy – amennyiben nem követtek el bűncselekményt – el kell engedni, az ötven különféle országból érkezett harcosok mintegy tizenegyezer családtagja sínylődik rossz körülmények között – emlékeztetett a főbiztos. Az ausztrál hatóságok meglepő módon nyitottak is voltak a hasonló szellemű cselekedetekre, noha az ország szigorú bevándorlási és terrorellenes politikát folytat, és nem volt még példa hasonlóra. Tegnap maga Scott Morrison miniszterelnök jelentette be, hogy két dzsihadista nyolc gyerekét fogadja vissza az ország. A terrorizmus miatt elítélt sydney-i Khaled Sharrouf öt gyerekét és unokáját és a melbourne-i Yesin Rizvic három gyermekét menekítették ki. Morrison közölte: a gyerekek nem felelősek szüleik bűneiért. Sok szakértő figyelmeztet arra, hogy az Iszlám Állam közel-keleti pusztulásával párhuzamosan Európában erősödhet meg. Tegnap a belga hatóságok füleltek le egy férfit, aki merényletet tervezett az Egyesült Államok brüsszeli nagykövetsége ellen.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom