Külföld

Volt titkosszolgák is segítik a MOGYE román rektorát

Talán nem véletlen a „szekustempó”, amiről a hallgatók lapunknak panaszkodtak: a Securitate utódszervezetének több tisztje is osztogathat tanácsokat a vezetőségnek

Miközben szimbolikus és adminisztratív téren is zajlik a román térfoglalás a marosvásárhelyi orvosi egyetemen, sokszor az egykori Securitate módszereit idéző módokon, gyanús figurák tűnnek fel Leonard Azamfirei rektor mellett.

Volt titkosszolgák is segítik a MOGYE román rektorát
Hamarosan a Nobel-díjas román–amerikai orvos neve díszeleghet a főépületen
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Mint arról lapunk korábban beszámolt, az egykor csak magyaroknak dedikált marosvásárhelyi orvosi és gyógyszerészeti egyetemről fokozatosan szorulnak ki a magyarok; arányukat adminisztratív eszközökkel – mint a Petru Maior román egyetemmel való egyesítés vagy a közös vizsgáztatás – próbálják visszaszorítani, legutóbb pedig hivatalosan is egy regáti, Egyesült Államokba emigrált sejtbiológus, a városhoz semmilyen módon nem köthető George Emil Palade nevét akasztották az egyetemre, ugyancsak a magyarok tiltakozása ellenére. Ugyanakkor a helyszínen hallottak, forrásaink értékes információi és némi kutakodás újabb adalékkal szolgáltak a helyzet értelmezéséhez.

Egyrészt a románosításban élen járó Leonard Azamfirei rektor viselt dolgai is felszínre kerültek: a multikulturális egyetem melletti időnkénti hangzatos szavai ellenére már 2013-ban egy lapinterjúban kijelentette, hogy a magyar nyelv helye a négy fal között van, a szakma nyelve pedig a román, lassan feledésbe merült az a tény, hogy Azamfirei még dékán korában kőkeményen plagizált. Vezetőtársaival a MOGYE angol nyelvű folyóiratában ugyanis rendszeresen sajátjukként közölték főként brit és holland kutatók külföldi folyóiratokban megjelent cikkeit. A botrány 2012-ben robbant ki, érdemi következménye azonban egészen addig nem volt, amíg egy Svájcban élő biofizikus kutató, Hantz Péter perindításának hatására Azamfireiéket legalább jelképesen megbüntették; a rektor elmozdításáról persze nem esett szó. Ahogy azt is érdemes lehet figyelembe venni, hogy a románosítási törekvések mellett a rektor elemi érdeke is lehetett az átnevezés, Azamfrei második rektori ciklusa ugyanis a végéhez közeledik, és Romániában elméletileg harmadikat nem vállalhatna ugyanazon az egyetemen. Így viszont az egyesítéssel és az „új”, Paladéről elnevezett egyetemen gond nélkül tervezhet további nyolc évre.

Emellett két igen furcsa figura is feltűnik Azamfirei mellett, akiket számos szál fűz a titkosszolgálatokhoz. Ovidiu Chelarescu az egyetem honlapja szerint, azaz formálisan is a rektor tanácsadója, míg Ioan Mocan információink szerint a rektor kedvenc teniszpartnere.

Chelarescu egyetemi karrierje előtt a kommunista titkosszolgálat, a Securitate utódszervezete, a polgári tikosszolgálat (SRI) magas beosztású tisztjeiként szolgált, ezredesi rangig vitte – ezt csak némileg árnyékolta be egy hamis jelentések miatt kitört 2005-ös botrány –, és érezhetően jól fekszik a vezetőségnél, áprilisban például azon a szűk körű egyeztetésen képviselhette az egyetemet, amely a külügyminisztériummal az olasz és spanyol román diaszpóra felé való nyitást egyengette. A rektor mellett csak informálisan fel-feltűnő Ioan Mocan a román sajtóinformációk szerint viszont a dicsőséges elődszervezetnek, a Securitaténak is tagja volt, később besztercei, majd Maros megyei SRI-főnök. Mocan nem kapott hivatalos státust, viszont – számolt be róla 2017-ben a besztercei Gazeta de Bistrita – sikeresen intézett egy állást a feleségének a megyei kórházban.

Lapunknak nyilatkozó hallgatók korábban panaszkodtak arról, hogy az egykori Securitate módszereit idézi az egyetem vezetőségének fellépése: a román diákok magyarok ellen hangolása, a tüntetéseken történő zavarkeltés, az álmegoldások és kamuegyeztetések. Megérzéseiket, úgy látszik, a tények is igazolják.

Kapcsolódó írásaink

Szekustempó és káosz Marosvásárhelyen

ĀA nevétől is megfosztott egykori MOGYE diákjai nem mindennapi bomlasztási kísérletekről és magyarellenes propagandáról beszéltek lapunknak az egyetem vezetősége részéről

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom