Külföld

Szijjártó Péter: Hazánk érdeke az EU bővítése

A nyugat-balkáni országok felvétele tovább erősítené az uniót – mondta a külügyminiszter

Az Európai Unió szegényebb és kevésbé versenyképes lenne, ha nem vette volna fel a közép-európai országokat – hangsúlyozta Szijjártó Péter tegnap Triesztben, ahol a Közép-Európai Kezdeményezés (KEK) külügyminiszteri találkozóján vett részt. Az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában a külgazdasági és külügyminiszter közölte, hogy a nyugat-balkáni országok felvétele tovább erősítené az EU-t.

Szijjártó Péter: Hazánk érdeke az EU bővítése
Miro Cerarral, szlovén kollégájával jó hangulatban egyeztetett a magyar külügyminiszter az egykori osztrák–magyar kikötővárosban
Fotó: MTI/KKM/Burger Zsolt

Magyarországnak az az érdeke, hogy a bővítési politika folytatódjon, hogy az EU tovább bővüljön a nyugat-balkáni térség irányába, ezt diktálja a nemzetgazdasági és a nemzetbiztonsági érdekünk is – mutatott rá a tárcavezető. Kiemelte, hogy Törökországban és az unió déli, délkeleti szomszédságában több mint harmincmillió ember él, akik bármikor megindulhatnak Európa felé. „Ezért fontos, hogy déli, délkeleti irányból is védve legyünk, és ha a nyugat-balkáni térséget integrálni tudjuk, az nagyobb védettséget ad hazánk számára a migrációs folyamatok megállítása szempontjából is” – tette hozzá.

Szijjártó Triesztben külön kétoldalú találkozón is tárgyalt többek között Miro Cerar szlovén külügyminiszterrel, Igor Crnadak bosnyák külügyminiszterrel, Massimiliano Fedrigával, a trieszti régió, Friuli-Venezia Giulia elnökével.

Tegnap egyébként támogatásáról biztosította Albánia és Észak Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásainak mihamarabbi megkezdését Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. Hozzátette viszont, hogy több EU-tagállam ezt még ellenzi, így elhúzódhat a folyamat. Az ügy jövő kedden kerül napirendre a tagországok uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek ülésén, majd az állam- és kormányfők hétvégi csúcstalálkozóján.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom