Külföld

„Ne bántsd a magyart!”

Mintegy ezren tiltakoztak az Úz-völgyi katonatemető román meggyalázása és a hatósági vegzatúra ellen

Csíkszentmárton központjában ezren tiltakoztak egymás kezét fogva az Úz völgye kezdeményező bizottság hívására az Úz-völgyi osztrák-magyar katonatemető körüli fejlemények – a történelemhamisító sírgyalázás és László Antal csíkszentmártoni alpolgármester hatósági meghurcolása – ellen.

„Ne bántsd a magyart!”
Kelemen Hunor szerint nem szabad gyengeséget és megosztottságot mutatni
Fotó: MTI/Kátai Edit

Ez a második ilyen léptékű tiltakozás – május 12-én ökumenikus istentiszteleten a temetőben demonstráltak a résztvevők, háromszor kiált­va, hogy „Ne bántsd a magyart!” Emlékezetes, hogy a temetőhöz közelebbi Dormánfalva polgármestere a magyar sírokra telepített hamis román fejfákkal próbált román történelmi emlékhelyet csinálni a román katonát sosem látott sírkertből, amely ráadásul jogilag Csíkszentmártonhoz tartozik. Az eseményen Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke azt mondta, mi sem történelmet, sem nyelvet, iskolát, zászlót vagy himnuszt nem akarunk elvenni a románoktól, de cserébe ők se nyúljanak a mi értékeinkhez. A párt egyébként a temetőügyre hivatkozva felbontotta együttműködését a szociálliberális kormánnyal. Kelemen szerint a román pártok olyan jogállamot akarnak, amelyben a magyar közösségnek nincs helye. A tiltakozáson ott volt mindhárom székely megye önkormányzati elnöke és a Székelyföldi Önkormányzati Tanács elnöke, Antal Árpád is. Közös közleményükben kijelentették, hogy erdélyi magyarokként sohasem fogadják el, hogy másodrendű állampolgárként kezeljék őket.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom