Krónika

Magyar kutatók felfedezése segíthet az alvászavar kezelésében

Agyi éberség

Acsády László, Mátyás Ferenc és munkatársaik (MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet, illetve MTA Természettudományi Kutatóközpont) felfedezése utat nyithat az alvászavarok kezelése és radikálisan új típusú altatók fejlesztése felé.

Felfedezésüket az idegtudomány legrangosabb lapjában, a Nature Neuroscience-ben publikálták. Ebben bemutatnak egy eddig nem ismert idegsejthálózatot, amely azért felelős, hogy beállítsa agyunk éberségét. Ez a hálózat érzékenyen reagál minden szokatlan ingerre, s így reakcióra késztet, amit a biológia tágabb értelemben stressznek nevez. A kutatók alvás-ébrenlét összefüggésében is megvizsgálták a működését egereken végzett kísérletekkel.

A hálózat aktivitásával sikerült felébreszteni a kísérleti állatokat, s az ébredés minősége attól függött, milyen hosszan aktiválták azt. Mindez új, hatékonyabb altatók kifejlesztéséhez vezethet.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom