Krónika

Weboldal nyújt segítséget depresszió ellen

A depresszió ellen nyújt segítséget egy magyar fejlesztésű weboldal, amely április óta működik sikerrel. Egy nemrég elvégzett kutatás szerint a legtöbb esetben depresszió áll az öngyilkosságok hátterében, ezekben a statisztikákban pedig évről évre a világelsők között vagyunk. Minden negyedik nő és minden nyolcadik férfi volt már depressziós.

A megelőzés érdekében saját magát tesztelheti a látogató, és az eredményről, illetve a szükséges lépésekről azonnali visszajelzést kap. Számos alfejezet foglalkozik a depressziót érintő kérdésekkel, valamint az elméleti háttéren kívül – a depresszió okai, tünetei és kezelése – a látogatók segítséget nyújtó elérhetőségeket is találnak az oldalon. A honlapon elérhető egy regisztrációhoz kötött önsegítő eszköz is, amely szakemberek irányításával segíti a depressziós betegek terápiáját.

A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet részt vett a program kifejlesztésében és a magyar változat megalkotásában. Az oldal mindenkihez szól, de célzott információkkal szolgál a fiataloknak, hozzátartozóknak, közösségi szakembereknek és egészségügyi dolgozóknak egyaránt. A program az Euró­pai Szövetség a Depresszió Ellen (EAAD) keretében jött létre, kilenc nyelven érhető el. Az Európai Szövetség a Depresszió Ellen mozgalom internetes, depresszió leküzdését segítő E-Health programja.