Krónika

Volt sztárnyomozó áll bíróság elé

A korábban szakértőként sokat nyilatkozó egykori egyenruhás a tasnádi ellen indított maffiaperben is a vádlottak egyike volt

L. Ferenc, a volt sztárrendőr és társai ellen emeltek vádat tegnap. A terheltek magánnyomozókként, behajtókként megbízóikat és azok üzleti ellenlábasait is rendszeresen megzsarolták, majd annak a javára dolgoztak, aki többet fizetett nekik. Egyikük felesége eközben rendőrségi alkalmazottként segítette a társaságot.

Üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés, bűnszövetségben elkövetett zsarolás kísérlete, hivatali visszaélés bűntette és más bűncselekmények miatt öt emberrel, közöttük két, korábban közismert egykori rendőrrel szemben emelt vádat tegnap a Budapesti Nyomozó Ügyészség – közölte lapunkkal Ibolya Tibor fővárosi főügyész. A volt egyenruhások egyike a ma már nem létező, a szervezett bűnözés ellen létrehozott, úgynevezett Cattani-csoport volt sztárnyomozója L. Ferenc, egyik társa pedig P. Zsolt. L. Ferenc nemrég Tasnádi Péter egyik maffiaperében is vádlottként szerepelt. Az ügyekben vádlott egyikük felesége, aki ugyancsak a rendőrségen dolgozott, és aki a hatósági adatbázisból jogosulatlanul megszerzett információkat adott tovább. A vizsgálat adatai szerint a két volt tiszt 2009-től gazdasági társaságot működtetett, többnyire magánnyomozásra, követelésbehajtásra, adósságrendezésre, mediátori tevékenység elvégzésére vállaltak megbízásokat. L. Ferencék többször arra hivatkoztak ügyfeleik­nek, hogy rendőri múltjuk révén olyan kapcsolatokkal rendelkeznek, akiken keresztül a különböző adóhatósági és büntetőeljárások nem nyilvános adataihoz is hozzájutnak, illetve akik révén az eljárásokat befolyásolni is tudják. A megbízóiktól az előleget beszedték, a vállalt munkát azonban – bár sok esetben annak látszatát keltették – nem végezték el.

A vádlottak az ügyfeleikkel perben, üzleti vitában álló embereket megkeresték, és rendőri kapcsolataikra hivatkozva megfenyegették őket, hogy akár alap nélkül is büntetőeljárásokat kezdeményeznek velük szemben. Ha a megzsaroltaktól így sem tudtak pénzt kicsikarni, akkor olyan ajánlatot tettek nekik, hogy eredeti megbízóikra gyűjtenek terhelő adatokat az üzleti vitáikban. A nyomozás adatai szerint L. Ferencék ezekben az ügyekben mindig annak az érdekében jártak el, aki többet fizetett nekik. A vádlottak azzal is igyekeztek nyomást gyakorolni a megfenyegetett emberekre, hogy az érdekeltségükbe tartozó internetes bűnügyi hírportálon lejárató kampányokat indítanak ellenük.

Lapunk úgy tudja, hogy az érintett webhely a Privátkopó nevű portál, amely tegnap tudósított ugyan az L. Ferencék elleni vádemelésről, de azt nem említette, hogy a terheltek korábban szoros üzleti kapcsolatban álltak a lappal, illetve annak gyakorta szakértői voltak.