Krónika

Verona: büntetés az olasz jog alapján

Új irányba terelhetik az eddigi két büntetőeljárást a balesetet vélhetőleg okozó sofőr egészségi állapotáról szóló jelentések

Az olasz törvények alapján is eljárhatnak a veronai buszbaleset felelősei ügyében, ha a kint, illetve Magyarországon is párhuzamosan, ismeretlen tettes ellen megindított büntetőeljárásnak lesz konkrét gyanúsítottja.

Akár az olasz büntetőjog alapján is felelősségre vonhatják a tizenhét halálos áldozatot követelő veronai buszbaleset idején a járművet vezető sofőrt, amennyiben a tragédiát túlélő, jelenleg Budapesten gyógykezelt férfi felépül annyira, hogy büntetőeljárás indulhat ellene – tudta meg lapunk. Magyar rendészeti forrásokból úgy értesültünk, hogy az itthon és Olaszországban egyidejűleg, ismeretlen tettes ellen indított büntetőeljárásoknak érintettje lehet az ötvenkét éves V. Jánost foglalkoztató cég vezetője is, mivel tudomása volt arról, hogy beosztottja komoly légzési, alvási és ébrenléti rendellenességekkel küzdött, azonban ennek tudatában engedte hosszú külföldi útra, amelyen éjszaka is vezetnie kellett.

A halálos tömegszerencsétlenséget okozó veszélyeztetésnek megfelelő jogi megítélésű eljárásban az olasz hatóságok előnyt élveznek a magyar társszervekkel szemben, mivel a nemzetközi szerződések alapján általában az az ország érvényesítheti elsősorban az állam büntetőjogi igényét, ahol a baleset bekövetkezett. Megírtuk, az olasz autópálya-rendőrség – a magyar társszervek szakembereivel egyetértve – már korábban úgy foglalt állást, hogy a történtek vizsgálatának adatai szerint kizárható a műszaki hiba lehetősége. Az olasz hatóságok véleménye egyértelmű: a tragédiát mulasztás okozta.

Magyarországon több ember halálát okozó közúti veszélyeztetés miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda. Értesülésünk szerint az itthoni vizsgálatban korábban főképp a Veronánál megsemmisült busz, illetve a járművet üzemeltető cég műszaki dokumentációjára voltak kíváncsiak a nyomozók, azonban ez bővülhet a sofőr említett betegségeinek feltárásával. A vállalkozás vezetője ezekről azt mondta, hogy V. Jánost megvizsgálták, kezelték, majd a sofőr hosszabb kihagyás után, megfelelő orvosi igazolások alapján állt újra munkába.

Úgy tudjuk, az ügyben még Olaszországban is ismeretlen tettes ellen folytatják a nyomozást az ottani hatóságok, azonban az itthoni fejleményekről – a gépkocsivezető korábbi egészségi állapotának kérdéséről – az együttműködés alapján a magyar társszerveknek tájékoztatniuk kell kinti kollégáikat. Amennyiben az érintettek ellen Olaszországban büntetőeljárás indul, azt a nemzetközi jogi szerződések alapján Magyarországon is teljes egészében le lehet folytatni.