Krónika

Véget érhet a „lúgos orvos” pere

A sértett jogi képviselője azt szeretné, ha a Kúria eshetőleges szándékkal elkövetettemberölés kísérletének minősítené a történteket, B. Krisztián előzetesben várja a döntést

Másodszorra kerül ma a Kúria elé a Budai Irgalmasrendi Kórház egykori főigazgatójának ügye. B. Krisztiánt azzal vádolják, hogy injekcióval elkábította, majd lúggal öntötte le volt barátnője, R. Erika nemi szervét, aki életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A lúgos támadás ügyében több mint öt év után születhet ma jogerős ítélet. Az évek óta tartó tárgyalássorozatnak valószínűleg ez lesz az utolsó állomása. A vád szerintB. Krisztián 2013. március 12. reggelén maszkban megtámadta volt szeretőjét, épp, amikor indulni készült a lakásából. Megkötözte, injekciót adott be neki, levetkőztette és lúggal leöntötte a nemi szervét, majd pokrócba csavarva magára hagyta.

Hosszú időbe telt, mire az ügy eljutott a bíróságra: először bizonyítékok híján megszüntette az ügyészség az eljárást, végül 2015-ben mégis vádat emeltek B. Krisztián ellen, aki az ügy során végig tagadta bűnösségét.

Az elsőfokú ítélet 2016 májusában született meg. Ebben maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés és kifosztás miatt négy év börtönre ítélték az orvost, és öt évre eltiltották orvosi munkájától. Másodfokon azonban 2017 márciusában a Fővárosi Ítélőtábla ezt súlyosbította, és életveszélyt okozó testi sértésnek minősítette a történteket,B. Krisztiánt pedig kilenc év szabadságvesztésre ítélték, és végleg eltiltották orvosi hivatásától. Ezután harmadfokon a Kúria elé került az ügy, ám ott sem született jogerős ítélet, hanem visszadobták másodfokra, mindezt azzal indokolták, hogy hiányos volt a bizonyítási eljárás.

A megismételt másodfokon többek közt új tanúkat hallgattak meg, szembesítették a vádlottat és a sértettet, valamint lejátszottak egy rekonstrukciós videót. Utóbbira azért került sor, mert a vádlott többek közt azzal védekezik, hogy az érintett reggelen alapos helyszínbejárást tartott munkahelyén, a kórházban, ezért nem követhette el a támadást. R. Erika egyébként nem ismerte fel a támadóját, és az ügy nehézsége, hogy csekély közvetlen bizonyíték van.

Egy szemtanú viszont azon a márciusi reggelen látta a lépcsőházban a vádlottat, akit a rendőrségen és a bíróságon is azonosított, így az ügyészség szerint egyedül az ő vallomása számít közvetlen bizonyítéknak. B. Krisztián egyébként a vád szerint a támadás után telefonokat, kulcsot és egy laptopot is magával vitt, az áldozatra pedig rázárta az ajtót.

Az Ujvári Ákos vezette bírói tanács végül idén februárban életveszélyt okozó testi sértés, személyi szabadság megsértése, magánlaksértés, készpénz-helyettesítő eszközzel és okirattal való visszaélés miatt mondta ki bűnösnek B. Krisztiánt, s kilenc év fegyházra ítélte, és örökre eltiltotta hivatása gyakorlásától.

De ezzel még mindig nem ért véget a történet, mivel eljárásjogi szabályok miatt a büntetőügy ma ismét a Kúria elé kerül. Gál András, R. Erika védője a legfelsőbb bírói szerv előtt azt szeretné bizonyítani, hogy megállja a helyét az eshetőleges szándékkal elkövetett emberölés kísérlete is, amiért életfogytiglan is kiszabható.

Az egykori gyerekorvos előzetes letartóztatásban várja a döntést.