Krónika

Vége a kánikulának, itt van az özönvíz

Várni kell néhány napot a nyárias időjárásra

A pokoli forróság után eljött a viharjelzések ideje, ma és a következő napokban jelentősebb mennyiségű csapadék hullik le Magyarországon. Az enyhülést hozó hidegebb szél számos helyen veszélyes mértékben felerősödhet, és súlyos károkat okozhat.

A tegnap estig érvényes országos harmadfokú hőségriadót néhány óra alatt váltotta fel a szinte egész hazánkra kihirdetett, többnyire másodfokú viharjelzés, miután megérkezett a Kárpát-medencébe az a hidegfront, amely enyhülést hozva végre kiszorítja térségünkből a fojtogató kánikulát okozó afrikai eredetű légtömegeket.

Magyarország tegnap kora délutánra időjárási szempontból kettészakadt, miután az északnyugatról érkező front hatására a Dunántúlon több helyütt húsz Celsius-fokkal hidegebb volt már mint a keleti régiókban. A front heves záporokkal, felhőszakadással érkezett, a Dunántúlon több helyütt jégeső is volt, Budapesten estére sem állt el az özönvízszerű esőzés. A hideg áramlat számos helyen erős szelet is hozott, amely fákat döntött ki, épületeket rongált meg. A hetek óta tartó rendkívüli szárazság után a napokban a nagy mennyiségű csapadék okozhat gondokat, több településen a víz már tegnap pincéket, mélyebben fekvő épületeket öntött el.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tegnap kiadott előrejelzése szerint mára virradóra nyugat felől újabb kiterjedt zivataros csapadékrendszer kialakulása várható, amely délelőtt kelet felé távozik. A csapadékmennyiség több helyen is meghaladhatja a húsz millimétert, de az intenzívebb zivatarokban helyenként –nagyobb eséllyel a Dunántúl déli és keleti részén, a Duna-Tisza közén – negyven-ötven milliméter is hullhat. A zivatarokat óránkénti hatvan-nyolcvan kilométeres szél, jégeső is kísérheti. Főként az Alföldön egy-egy hevesebb zivatar is előfordulhat a száz kilométeres sebességet megközelítő szélrohamokkal.

A több mint egy hétig tartó, szokatlanul meleg időszak számos ember életét megnehezítette szinte az összes korosztályból. Az Országos Mentőszolgálat kimutatásai szerint a kánikula idején ötödével emelkedett azon riasztásaik száma, amelyek a forróság számlájára írhatók. A meteorológiai prognózisok szerint a legutóbbi kánikula volt az idei nyáron az utolsó, veszélyhelyzetet előidéző jelenség, a következő napokban várható hidegebb, csapadékos időszak után az augusztus várhatóan az évszaknak, illetve a sokévi átlagnak megfelelően meleg nem, de nem extrém mértékben.

Bár a Kárpár-medencében élők kicsit fellélegezhetnek, Európa nyugati részén a forróság tovább tartja magát, Franciaországból negyven-negyvenöt, Spanyolországból pedig csaknem ötven Celsius-fokos hőmérsékletekről érkeznek jelentések, és számos régióban esély sincs az enyhülésre. Pokoli forróság tombol a Balkánon, az Adria térségében is, Romániában pedig csak a hétvégén négyen hunytak el hőguta következtében.