Krónika

Valószínűleg nem okoz világjárványt az ebola

Több száz áldozata van a vírusnak, Sierra Leonéban szükségállapotot hirdettek

Tovább nőtt az ebola-vírus okozta vérzéses láz áldozatainak száma Nyugat-Afrikában, a kór július 27-ig már legalább 729 emberrel végzett - jelentette be csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO), miközben Libéria után Sierra Leonéban is egészségügyi szükségállapotot rendeltek el a régióban terjedő járvány megfékezése céljából. A vírus belga felfedezője biztos benne, hogy az ebola nem okoz világjárványt a jelenlegi nyugat-afrikai gócon kívül, mivel a kórokozó terjedéséhez "igen közeli kontaktus" szükséges.

Tovább nőtt az ebola-vírus okozta vérzéses láz áldozatainak száma Nyugat-Afrikában: a kór július 27-ig már legalább 729 emberrel végzett a WHO adatai szerint.

Ebola
A betegségre nincs orvosság, sem gyógymód. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. A vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.

A tudós nem tart világméretű járványtól

Nem okoz világjárványt az ebola-vírus a jelenlegi nyugat-afrikai gócon kívül, mivel a kórokozó terjedéséhez "igen közeli kontaktus" szükséges - jelentette ki a vírus belga felfedezője.

"Még ha egy ebola-hordozó Európába, Amerikába vagy Afrika egy másik régiójába repülne, akkor sem gondolom, hogy emiatt nagy járvány törne ki. Nyugodtan le mernék ülni egy ebola-fertőzött mellé, ha csak nem fog rám hányni vagy ilyesmi. Nagyon szoros érintkezés kell ahhoz, hogy valaki elkapja a kórokozót" - idézte Peter Piot szavait a The Daily Telegraph brit napilap.
Piot 27 éves korában, 1976-ban vett részt az új vírus azonosításában. Ma a nagy hírű londoni Higiénia és Trópusi Betegségek Iskolájának igazgatója.

Ebola