Krónika

Vádat emeltek a tavalyi bolgár újságíró-gyilkosság gyanúsítottja ellen

Ha elítélik, letöltendő életfogytiglani büntetést kap

Vádat emelt kedden a ruszei ügyészség a tavaly októberben megerőszakolt és meggyilkolt bolgár újságíró, Viktorjia Marinova ügyében elfogott gyanúsított ellen.

"A bűntett elkövetésekor húszéves gyanúsítottat nemi erőszakkal és különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkossággal vádolják" - közölte Rumjana Arnaudova ügyészségi szóvivő. "Tisztán bűnügyről van szó" - hangsúlyozta Arnaudova.

A 30 éves Viktorija Marinova szülővárosában, Ruszéban dolgozott a TVN helyi tévécsatornánál; korrupciós ügyek feltárásával foglalkozott.

Október 7-én találták meg holttestét a Duna partján. A gyilkossági ügynek nagy nemzetközi visszhangja volt a politikai indíttatású újságíró-gyilkosságok miatt.

A német rendőrség pár nappal később Stade városában őrizetbe vett egy bolgár állampolgárságú gyanúsítottat, aki először Romániába szökött, majd Németországban próbált elrejtőzködni a rokonainál.

Októberi sajtóértesülések szerint a Szeverin Kraszimirov nevű bolgár férfit Németország kiadta Bulgáriának európai elfogatóparancs alapján. Mint arról mi is beszámoltunk korábban: a gyanúsított elismerte bűnösségét. 

A nyomozók akkor egy szexuális indítékból elkövetett spontán tettből indultak ki.

Hírügynökségek szerint amennyiben elítélik, Kraszimirovra letöltendő életfogytiglani börtönbüntetés vár.