Krónika

Újabb földrengés rázta meg Olaszország középső részét

Külföldről vár segítséget Róma a műemlékek helyreállításához +VIDEÓ

Az amerikai földtani intézet jelentése szerint ötös, az olasz szeizmológiai központ szerint 4,8-as erősségű földrengés rázta meg Olaszország középső részét csütörtök hajnalban.

terremoto2_576
Külföldről vár segítséget Róma a műemlékek helyreállításához

A külföldtől vár segítséget a földrengések sújtotta Olaszország megrongálódott műemlékeinek helyreállításához - jelentette a La Stampa című olasz napilap csütörtökön. "Óriási katasztrófa előtt állunk" - mondta az újságnak Marica Mercalli, a közép-olaszországi umbriai régió műemlékvédelemért felelős igazgatója. "Külföldi segítség nélkül nem fog sikerülni. Pénzre és segítő emberekre van szükségünk." Mercalli például a 14. századi, a bencés rend alapítójának nevére szentelt norciai Szent Benedek-székesegyház újjáépítéséhez vár segítséget, amelynek kizárólag homlokzata maradt épen. A közép-olaszországi műemlékekben keletkezett kár összegét az illetékes hatóságok 3 milliárd euróra (csaknem 1000 milliárd forintra) becsülik. A földrengés által porig rombolt templomokból és múzeumokból eddig 1500 műalkotást sikerült biztonságba helyezni.

A Dario Franceschini vezette kulturális minisztériumhoz több mint 5 ezer káresetről érkezett bejelentés. A miniszter megígérte, minden erővel azon lesz, hogy megmentse a műemlékeket.

A Corriere della Sera című milánói napilap arra buzdította a vállalkozókat és a jómódú polgárokat, hogy támogassák a templomok, múzeumok és könyvtárak újjáépítését. Brunello Cucinelli, "a kasmírkirály" jár elöl jó példával, akinek umbriai gyökerű divatcége nagy értékű adománnyal járult hozzá a norciai bencés kolostor újjáépítéséhez.

Kilencszáznál is több műemléket mentettek meg a csendőrök a pusztulástól
Az olaszországi földrengésekben megrongálódott épületek, templomok romjai közül a csendőrség különleges alakulata menti ki a megrongálódott alkotásokat. A földrengés és az utórengések során a lakóházak mellett számos műemlék, templomok, középkori lakóházak, múzeumok is a rengések áldozataiul estek.   

Az olasz csendőrség műemlékvédelmi speciális egysége a rengés után hatvan fővel szállt ki az érintett területre. A csapat fele a rendőrség kötelékébe tartozik, a többiek pedig önkéntesek, javarészt művészettörténetek és régészek. A mentés során eddig mintegy 900 alkotást sikerült megmenteniük, többek között freskókat, oltárdíszeket emeltek ki a romok közül. A megmentett műkincseket Rietibe szállítják, ahol restaurálják, mielőtt visszaszállítanák őket eredeti helyükre, nyilatkozta Fabrizio Parrulli, az osztag vezetője.

Az alkotások között szerepelt többek között egy helyi szentet ábrázoló festmény 1700-ból, szentségtartók, egy tizenkilencedik századi ezüst tabernákulum, terrakottából készült kálvária-stációk és egy fából készült Madonna-szobor, amelyet körmenetek alkalmával körbehordoztak a városban.

A súlyosan megrongálódott épületek közé tartozik a norciai Szent Benedek bazilika is: az épület csaknem teljesen összedőlt. Ez a veszteség különösen fájdalmas Olaszország számára, hiszen „Nursiai Szent Benedek és Szent Skolasztika Norciában születtek, és ők ketten az egész nyugati világ további alakulására meghatározó hatással bírtak” - mondta Philippe Daverio művészettörténész.

Bár a Matteo Renzi által ígért teljes újjáépítés csaknem lehetetlennek tűnik, mégis van remény. „Olaszországban nem dobjuk félre a törmeléket” - mondta Fabio Carapezza Guttuso, a kulturális minisztérium munkatársa. A romokat gondosan ellenőrzik, és az utolsó kőig felcímkézik annak érdekében, hogy minél pontosabban rekonstruálhassák az épületeket.