Krónika

Újabb erős földrengés rázta meg Fukusimát

Az atomerőműben keletkezett üzemzavart elhárították a japán szakemberek

Ismét erős földrengés rázta meg tegnap Japánban az elhíresült fukusimai, már nem működő atomerőmű környékét. Újabb fölmozgást észleltek ugyanakkor Új-Zélandon is, ezúttal az Északi-sziget közelében.

Erős, a Richter-skála szerinti 7,4-es fokozatú földrengés rázta meg tegnap hajnalban Japán északkeleti részét. A rengés központja tíz kilométeres mélységben volt a tenger alatt, Fukusima prefektúra csendes-óceá­ni partjai közelében. A földmozgást - amelynek erejét először 7,3-esre becsülték - érezni lehetett a lényegesen távolabb lévő Tokióban is. A japán meteorológiai szolgálat közleménye szerint a tegnapi szeizmikus tevékenység a 2011. március 11-én bekövetkezett, 9-es erejű földmozgás egyik utórengése volt. Az akkor történteket tízméteres hullámokkal lecsapó szökőár követte, s a cunami súlyosan megrongálta a fukusimai atomerőművet. A több mint öt évvel ezelőtti természeti csapás csaknem tizenhatezer halálos áldozatot követelt, több mint hatezren megsérültek, és több ezren eltűntek.

A japán kormányszóvivő a tegnapi rengés után bejelentette, hogy ideiglenesen leállt a fukusimai atomerőmű kiégett fűtőelemeit tartalmazó medence hűtése, de radioaktív szivárgás veszélye nem fenyeget, s az üzemzavart viszonylag hamar elhárították a szakemberek. Az erőmű a 2011 tavaszán történtek óta nem működik, de a radioaktív fűtőelemek hűtését ilyen esetekben is biztosítani kell. Az öt évvel ezelőtti katasztrófa előtt Japánban ötvenkét atomerőmű működött, s a fukusimai reaktorbaleset tanulságait levonva ezek nagy részét leállították, jelenleg csak kettő szolgáltat elektromos energiát.

A tegnapi rengésről szóló információk szerint Fukusimában néhányan kisebb sérüléseket szenvedtek, Ivaki város olajfinomítójában pedig tűzeset történt. A hatóságok figyelmeztetést adtak ki előbb Ivaki, később pedig Fukusima, Mijagi, Ivate és Aomori prefektúrákra is egy esetleges komoly tengerár miatt, de hét órával később lefújták a cunamiriadót. A japán meteorológiai szolgálat Ivaki térségében egy első, hatvan centiméteres árhullámot észlelt, de előzőleg azt közölte, hogy a későbbiek helyenként elérhetik a három méter magasságot is a hullámok, ezért felszólították a tengerpart közelében élőket, hogy húzódjanak feljebb fekvő területekre. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a következő néhány napban újabb nagy földmozgás következhet be a térségben. A tegnapi földmozgás következtében helyenként leállt a Sinkanzen gyorsvasút.

Mindössze néhány órával a japán rengés után földmozgást regisztráltak Új-Zélandon is: az 5,4-es erősségű földmozgás epicentruma az Északi-sziget partjaitól hetven kilométerre, harminc kilométeres mélységben volt, s károkról nem érkezett jelentés. Megírtuk, a Déli-szigetet egy hete rázta meg földrengés, és két ember halálát okozta.