Krónika

Újabb csillagászati szenzáció

Bejelentették: sikerült megfigyelni a gravitációs hullámok forrását

Először sikerült detektálni az úgynevezett gravitációs hullámok keltette jeleket úgy, hogy azok forrását - két neutroncsillag összeolvadását - egyidejűleg meg lehetett figyelni a földi teleszkópokkal – jelentették be tegnap a kutatás vezetői Washingtonban.

 Az augusztusban észlelt kozmikus jelenség forrása százharmincmillió fényévre van tőlünk, ami lényegesen közelebbi, mint a korábban felfedezett hasonló hullámok több milliárd fényévnyi távolsága. Az Albert Einstein által több mint száz éve megjósolt gravitációs hullámok létét két esztendeje sikerült igazolni. A mérések azóta több ilyen jelenséget is észleltek, de ezek közül a tegnap bejelentett az első, amelynek forrása nem a titokzatos – szinte még egyáltalán nem ismert – fekete lyukak összeolvadása, hanem neutroncsillagok ütközése, amely megfelelő műszerekkel optikailag, illetve elektromágneses sugárzás formájában is vizsgálható.

A jel forrását jelentő galaxis Magyarországról tavasszal a Hydra csillagképben látható. A tudományos sikerből jelentős mértékben kivették a részüket a magyar szakemberek is, mivel a jel forrásának azonosításában a Frei Zsolt Széchenyi-díjas asztrofizikus és kutatócsoportja által összeállított, körülbelül 2,5 millió galaxist tartalmazó katalógus is segítette az amerikai és európai tudósokat. A magyarok már korábban is részt vettek a kutatásokban, és részt vettek a világegyetem tágulásának mértékét leíró Hubble-állandó kiszámításában is.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom