Krónika

Új műtéti eljárás csipőbetegségre

Csőtükrözéssel asszisztált kismetszéses csípőműtétet végeztek Miskolcon

A hazai gyakorlatban nem elterjedt, artroszkóppal segített, kis metszésből végzett csipőműtétet hajtottak végre szerdán a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Ortopéd-Sebészeti Osztályán. A műtét jelentősége abban áll, hogy ennek a típusú csípőbetegségnek a gyógyítására eddig főként konzervatív kezeléseket alkalmaztak.

Újszerű, a hazai gyakorlatban ez idáig nem elterjedt műtéti eljárással operáltak egy gyakorinak számító csípőbetegséget Miskolcon. A műtét jelentősége abban áll, hogy ennek a típusú csípőbetegségnek - az úgynevezett ütközéses szindrómának - a gyógyítására eddig ritkán alkalmaztak sebészeti eljárást, ezért csak az olyan konzervatív kezelések voltak elérhetőek ezen betegségben szenvedők számára, mint a fájdalomcsillapító gyógyszerek szedése, fizikoterápia alkalmazása.

Pedig az időben elvégzett műtét nemcsak a fájdalmat szünteti meg, de a csípőkopás kialakulása is megelőzhető, így a csípő nem jut abba a stádiumba, ami már protézis beültetést igényel.

A korszerű műtéti eljárás részleteiről a műtéti team a beavatkozást követően sajtótájékoztatón számolt be. Dr. Papp Miklós osztályvezető főorvos lapunk kérdésére elmondta, „a műtét lényege abban állt, hogy a szakadt rostporcos gyűrűt, majd az ütközést okozó csontos felrakódást eltávolítottuk.”

Tiba Sándor, az intézmény főigazgató főorvosa méltatta a speciális műtétet végző szakmai teamet, Dr. Papp Miklóst, Dr. Károlyi Zoltánt, valamint Dr. Zsákai Zsoltot, akik Münchenben sajátították el az innovatív műtéti eljárást.

Elmondta azt is, hogy korábban az ilyen típusú műtéteket nagy feltárással, a combcsontfej kificamításával végezték, ezzel szemben jelenleg egy egészen apró, a combfej elülső részén ejtett metszésből operáltak. „A bikinivonalban elhelyezett metszésből megnyitottuk a feszes tokot, magát a beavatkozást pedig artroszkópiával végeztük el a 40 éves nőbetegen.”

Dr. Károlyi Zoltán osztályvezető-helyettes főorvos a diagnózis felállításáról beszélt, mint mondta, „ez esetben a legfontosabb, hogy a rostporcos gyűrű sérüléséről egyértelműen meggyőződjünk, ezért a fizikális vizsgálatokat képalkotó vizsgálatokkal - MR felvétellel- kell kiegészíteni. Ezen betegeknél már a fizikális vizsgálat során észleltünk mérsékelt mozgásbeszűkülést, a csípő hajlítása, befelé forgatása közben combtőfájdalomról panaszkodtak.”

Az osztályvezető felhívta a figyelmet arra, hogy az úgynevezett impingement, vagyis ütközéses szindróma érinti a fiatal korosztályt is, és a betegségnek két típusa ismert. Előfordulhat abban az esetben, ha a combfej nem tökéletesen kerek és így a deformitást okozó combfej-combnyak határán levő csonttöbblet az ízület mozgatásakor ütközik a vápával, illetve akkor is, ha az ízületi vápa a combfejet túlzottan befedi.

Mindkét eset porckárosodáshoz vezet, mindemellett a rostporcos gyűrű sérülése többnyire állandó fájdalommal és mozgásbeszűküléssel jár. A miskolci ortopéd-sebészet vezetői hangsúlyozták ugyanakkor azt is, hogy amennyiben az ízületi kopás előrehaladott, ez a műtéti eljárás nem váltja ki a csípőprotézis beültetését. Mindezen túl a most alkalmazott csőtükrözéses, kismetszésből ejtett csípőműtét elvégezhetőségének további függvénye az érintett beteg életkora és egészségi állapota.