Krónika

Ügyvédei szerint csak viccelődött az ismét letartóztatott S. Ábel

A védelem úgy látja, mindössze bárki által beszerezhető vegyszerekkel kísérletezett a korábban a Móricz Zsigmond körtéren lövöldöző fiatalember

Nincs meggyőző bizonyíték S. Ábel ellen az újabb ügyében – állítják a védői, a rendőrség szerint a fiatalember robbantásra készült.

Senkire sem veszélyes a korábban több emberen elkövetett emberölés előkészülete miatt jogerősen elítélt és a múlt héten robbanóanyaggal visszaélés miatt előzetes letartóztatásba helyezett S. Ábel – közölték tegnapi sajtótájékoztatójukon a gyanúsított védői. Ütő-Siklódi Zoltán és Kiss D. Csaba elmondta, hogy bár ügyfelükről egy agresszív, tömeggyilkos rabló képe alakult ki a közvéleményben, az újabb ügyben bűncselekmény elkövetésére utaló eszközt nem találtak S. Ábelnél. A nyomozóhatóság által robbanószernek tartott anyagról a védelem úgy tartja: az egyik flakon poros volt, polc kitámasztására használták, és találtak a rendőrök bontatlan gyógyszeres üvegcsét is. Ügyfelüknek gyűjtőszenvedélye van, szereti a muzeális fegyvereket, a magyar történelmi ereklyéket, és például karórákat is gyűjt.

Kiss D. Csaba arról beszélt, hogy ügyfelüket – a védelem szerint – konspiratív módon figyelték, követték, lehallgatták, a szülei ingatlanját bekamerázták. Arról, hogy egy barátjával folytatott beszélgetésre hivatkozva azzal gyanúsítják, prostituáltak kirablására készült, a védő azt mondta, nevetve beszélgettek egy barátjával erről, csak viccelődtek. A megfigyelésekkel kapcsolatban közölte: olyan, falba épített titkosszolgálati eszközt használhattak, amelyet csak rendkívüli esetekben szoktak. Kérdésként vetette fel, hogy ha olyan veszélyes szerekkel kísérletezett védencük, akkor miért hagyták a városban közlekedni, miért nem fogták el két héttel korábban. A védő szerint S. Ábel olyan anyagokkal kísérletezett, amelyeket bárki szabadon beszerezhet.

S. Ábel akkor került be a hírekbe, amikor évekkel ezelőtt azzal vádolták meg, hogy tömeggyilkosságra készült az egyik budapesti egyetemen, ezért két és fél évet kapott, az ítéletet az Alkotmánybíróság semmisítette meg. Később S. Ábel a Móricz Zsigmond körtéren lövöldözött egy étteremben.