Krónika

Úgy fűtünk, hogy a tüdőnk bánja

A zöldhulladékok égetése sok millió köbméter levegőt tesz szennyezetté, ez gyakran halálos betegséghez vezethet

A Kárpát-medencében – fekvéséből adódóan – nagyon megül a levegő, nem tisztul úgy a téli időszakban, ahogyan egyébként. Ez az egyik oka annak, hogy a helytelen fűtés télen jobban szennyezi a levegőt, mint az autók. Emiatt – ahogy az elmúlt két évben – ismét felvilágosító kampányt hirdetett a Földművelésügyi Minisztérium, Fűts okosan! címmel.

Száz kilogramm zöldhulladék elégetése során mintegy kilencvenmillió köbméternyi levegő szennyeződik, de legalább ennyire kockázatos a nyers fával vagy a hulladékkal való fűtés. Magyarországon évente csaknem nyolcezer ember veszti életét valamilyen légszennyezettségből fakadó betegség miatt – azaz többen halnak meg így, mint közlekedési balesetben – hangzott el ki az M1 Kék bolygó című műsorából. V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár elmondta, előfordul, hogy egy kis faluban rosszabb a levegő, mint a Múzeum körúton. Arra is felhívta a figyelmet, hogy már tizenöt éve tilos a nyílt téri égetés, a hulladék égetése pedig mindenhol tilos. Az avar égetése belterületen az önkormányzat által szabályozott módon még engedett – tette hozzá. A szennyezett levegő a tüdőbe jutva gyulladást vált ki: a nagyon apró szennyezett részecskék akadálytalanul bejutnak a tüdő léghólyagocskáiba, ahonnan – mint idegen anyagot – a szervezet megpróbálja eltakarítani. Ez az eltakarítási folyamat jár gyulladással – mondta el a műsorban Müller Veronika tüdőgyógyász.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom