Krónika

Továbbra is súlyos az árvízi helyzet

A medrek és a talaj telítettsége, valamint tározóképesség hiányában helyenként számolni kell a vízszint folyamatos emelkedésével

Hatezren – hivatásosok és önkéntesek – vettek részt az elmúlt napok heves esőzései miatt kialakult áradások elleni védekezésben, a legnehezebb a helyzet Zala megyében, több épület annyira átázott, hogy lakhatatlanná vált. A Mura áradása miatt hosszú védekezésre számítanak a szakemberek.

okf
Drónról készített felvétel: Rédics és a magyar–szlovén határ között víz alá került út (Fotó: MTI/Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság)

Zala megyében alakult ki a legsúlyosabb helyzet, Lentibe azonban tegnap már visszatérhettek a kitelepített emberek, elkezdődött a takarítás és a fertőtlenítés – mondta lapunknak Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. A lendvadedesi víztározó túlfolyóján szombaton átbukott a víz és elöntötte Rédics, illetve Lenti egy részét, százhuszonnégy embert telepítettek ki. Hozzáfűzte: a legerősebb védekezésre Zala, Somogy, Vas, Nógrád, Veszprém, Baranya és Győr-Moson-Sopron megyében volt szükség. Sok épület átázott és lakhatatlanná vált, másutt a ház tetőszerkezete rogyott meg, vagy kidőlt a fala. Az elmúlt napok intenzív és nagy mennyiségű esőzései miatt mostanáig körülbelül hatezren - hivatásosok és önkéntesek - vettek részt a védekezésben. Cseresznyés Dániel, a Zala megyei katasztrófavédelem szóvivője a távirati irodának elmondta: a Szijártóházáról és Zalaszombatfáról vasárnap este kiköltöztetett nyolcvankét ember még nem térhetett haza, de napközben visszamehettek állatot etetni vagy a szükséges holmijaikat elhozni. A maróci víztározó gátja megcsúszott, harminc ember kitelepítését tervezték a közeli Kiscsehiből, de végül maradhattak otthonaikban. Éjszaka töltötték a homokzsákokat, tegnap reggel pedig nekiláttak a gátszerkezet bordás megerősítéséhez.

„A Mura áradása miatt hosszan elnyúló árvízi védekezésre számítunk, de urai vagyunk a helyzetnek” – jelentette ki a zalai kormánymegbízott Rigó Csaba, a Zala Megyei Védelmi Bizottság (ZMVB) elnökeként tegnap Nagykanizsán. Tegnap délután a Mura vízállása Letenyénél átlépte az este tíz órára várt ötszázharminc centiméteres szintet, délután négy órakor már ötszáznegyvenkét centimétert mutatott a vízmérce.

Szentesen és Csongrádon harminc házat és tanyát veszélyeztetett a belvíz, a Baranya megyei Kisvaszaron három gyermeknek és kilenc felnőttnek kellett kiköltöznie otthonából, miután három házat elöntött az ár.

Törökszentmiklóson továbbra is több házat veszélyeztet a víz. A Lajta mentén délután harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el tegnap délután, a folyó este is folyamatosan áradt. Az újabb árhullám a déli órákban tetőzött a folyó ausztriai szakaszán.

Az Útinform adatai szerint tegnap délután huszonegy országos közúton volt teljes útzár Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében, de a korlátozások folyamatosan változtak.

Összesen kétszáznyolcvanhét kilométeren rendeltek el árvízvédelmi készültséget – közölte tegnap délutáni jelentésében az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT). Mint írták, a medrek és a talaj telítettsége és tározóképesség hiányában helyenként számolni kell a vízszint további emelkedésével. A Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóságra hét vízügyi igazgatóság százharmincöt munkatársát vezényelték át, Letenyén műszaki irányítói bázist alakítottak ki. Belvízvédelmi készültség kilenc vízügyi igazgatóság területén összesen huszonnyolc szakaszon van, 13 100 hektár került víz alá.