Krónika

Tizenegy kilométernyi út már járható

Normafa: ahol nincs turistaforgalom, ott a helyükön hagyják a leszakadt faágak egy részét, hasonlóan járnak el a Pilis erdeiben is

Több mint háromszáz hektárnyi erdőterület károsodott a decemberi jegesedés miatt a fővárosban a Normafa térségében. A kirándulók biztonsága érdekében egy hónapon át nem volt látogatható a környék, mostanra azonban az utak döntő többsége járhatóvá vált, ezért a hatóság feloldotta a tilalmat.

erdo
Hamarosan elszállítják a rönköket a Mátyás király út erdőbe vezető részéről (Fotó: MH)

A budapestiek egyik kedvelt kirándulóhelyénél, a Normafánál és annak környékén a jegesedés miatt több mint háromszáz hektárnyi erdőterület károsodott – olvasható a Hegyvidék honlapján.

Szinte mindegyik fának sérült a koronája, szerencsére az állomány legnagyobb része túlélte a megpróbáltatást – tájékoztatott Mikó Gergely, a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény igazgatója.

Az ünnepek kivételével hetek óta mindennap közel harmincan dolgoznak a térségben, eddig több mint tizenegy kilométernyi utat tettek járhatóvá, tizenegy hektárnyi területen – mondta el az intézményvezető. A teljes erdőterület megtisztítását nem tervezik, a turistaforgalom által nem érintett részeken a helyükön hagyják a leszakadt faágak nagy részét. Hasonlóan járnak el a Pilisi Parkerdő Zrt. által kezelt erdőkben is, ahol szintén nagyon sok kárt okozott a jegesedés.

Mint megírtuk, a kirándulók biztonsága érdekében több mint egy hónapon át nem volt látogatható a Normafa, január elejére azonban az utak döntő többsége járhatóvá vált, ezért a hatóság feloldotta a tilalmat. Az intézményvezető arra kérte a sportolókat, kirándulókat, hogy továbbra is fokozott óvatossággal közlekedjenek a területen, ne térjenek le a kijelölt turistautakról.

Torma László kertész, műszaki ellenőr, a XII. kerületi polgármesteri hivatal városfejlesztési irodájának munkatársa elmondta, hogy az utak mentén felhalmozott ágak, gallyak eltávolítása és ledarálása az óriási mennyiség miatt rendkívül időigényes.

 A Széchenyi-hegy túlnyomó részén a napokban végeztek a munkálatokkal, és a Svábhegy számos utcáját is rendbe tették már. Hamarosan pedig a lejjebb fekvő utak takarítása következik. Ahol szükséges volt, az ágakat alpinista segítségével távolították el a fákról.