Krónika

Természeti katasztrófák sújtanak több országot

A szárazság és a szél miatt szinte lehetetlen megfékezni a kaliforniai tüzet, Iránban újabb földrengés volt, Európában pedig a havazás és a viharok miatt akadozik a közlekedés

Több természeti katasztrófa is megrázta a világot az elmúlt hetekben. Kaliforniában jelenleg is erdőtűz pusztít, Iránban földrengések teszik lehetetlenné az ott a lakók életét, Európában pedig az erős havazás, vihar és áradás okoz komoly gondokat.

Hiába próbálják a tűzoltók megfékezni az egyik legpusztítóbb kaliforniai erdőtüzet, gyakorlatilag esélytelenek a száraz és szeles időjárás miatt – írja a BBC-re hivatkozva az Origo.hu. A Thomas nevű tűz – amely Ventura és Santa Barbara megyét érinti – nyolc nap alatt kilencszázötven négyzetkilométernyi területen kilencszáz ingatlant, köztük hatszázkilencven otthont pusztított el, már az ötödik legnagyobb futótűzzé vált Kaliforniában. A száraz időjárás, a hatvanöt kilométeres szél és a sziklás, meredek lejtős terület is a tűz terjedésének kedvez.

Az erdőtüzek megfékezésén tíz szövetségi állam hétszáz tűzoltója dolgozik. A hatóságok a hétvégén arról számoltak be, hogy a hat legnagyobb tűzfészekben mintegy ezer építmény tönkrement, és további huszonötezret a megsemmisülés veszélye fenyeget. Az ott élő kilencvenezer embernek egyelőre még nem engedélyezik a visszatérést otthonukba. Jerry Brown kaliforniai kormányzó szombaton kijelentette, hogy a szárazság és a klímaváltozás azt jelenti, hogy Kalifornia „új valósággal” szembesül, amelyben az emberek élete és a tulajdona állandó, több milliárdos károkkal járó tűzveszélynek van kitéve.

Tegnap reggel legalább ötvenöt ember megsérült egy 6,1 erősségű földrengésben Irán keleti részén. Ez volt huszonnégy órán belül a második földrengés. Az emberek pánikba estek, az éjszakát pedig házaikon kívül, a hidegben töltötték. Több környező faluban tönkrement a víz- és az elektromos vezeték, számtalan épület megrongálódott. Kermán város iskoláiban és egyetemein ideiglenesen szünetel az oktatás.Az ország területe alatt fontos törésvonalak húzódnak, emiatt gyakoriak a rengések.

Európában heves esőzés és havazás okoz gondot. Franciaországban több mint százezer háztartás maradt áram nélkül az Ana nevű szélvihar miatt, Hollandiában és Belgiumban hétfőn a havazás miatt repülőjáratok százait kellett törölni. Olaszországban kedden a jegesedés majdnem teljesen megbénította a torinói repülőtér életét, Liguria és Toscana tartományban a megáradt folyók miatt kritikus a helyzet, Velencében pedig a tenger elöntötte a Szent Márk teret. Máshol jelentős mezőgazdasági területek kerültek víz alá.

Az Alpokban a hétvégén olvadásnak indult a leesett nagy mennyiségű hó, és több folyó is kilépett medréből, de szerencsére az előrejelzések lehűlést ígérnek.A Dolomitokban, ahol a sűrű havazás miatt előbb lezárták, majd újra megnyitották a hágókat, lavinaveszély miatt adtak ki riasztást.