Krónika

Terjed a kanyaró Európában

Megháromszorozódott az esetek száma a kontinensen, tavaly több mint nyolcvankétezer érintettet jegyeztek fel, összesen hetvenketten haltak bele a betegségbe

Megháromszorozódott a kanyarós esetek száma Európában 2018-ban az azt megelőző évhez képest – derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adataiból. A legfertőzöttebb országok tízes listáját Ukrajna vezeti. Nálunk a kötelező védőoltásnak köszönhetően magas az átoltottság.

Tavaly 82 596 kanyarós esetet regisztráltak, amely az elmúlt évtized legnagyobb száma a kanyarós megbetegedések tekintetében, ráadásul a rekord már az év első felében megdőlt. A fertőzöttek száma ötszöröse a 2016-os eseteknek, akkor Európában az évszázad legalacsonyabb számát jegyezték fel a kanyarós eseteket illetően. A tavalyi megbetegedések több mint felét (53 218 eset) Ukrajnában regisztrálták. Ezt követte Szerbia (5076) és Izrael (2919), majd Franciaország, Olaszország, Oroszország, Grúzia, Görögország, Albánia és Románia szerepel a legfertőzöttebb országok tízes listáján. Európában tavaly hetvenketten haltak bele a betegségbe. A WHO jelentése hangsúlyozta, bár soha nem oltottak még be ennyi gyermeket a kanyaró ellen, ez azonban egyenlőtlen volt az országok között és azokon belül is, védtelenül hagyva a fertőzöttségre fogékony emberek egy növekvő számú csoportját. A szervezet ezért sürgeti az európai országokat, hogy hozzanak intézkedéseket azokon a helyeken és a lakosság azon körében, ahol immunizációs rés tátong. „A 2018-as kép világossá teszi, hogy az immunizációs ráták növelésének jelenlegi üteme elégtelen lesz a kanyaró terjedésének megfékezéséhez” – mondta Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális irodájának igazgatója. Az Egyesült Államokban is gondot okoz a kanyaró, Washington államban január végén hirdettek egészségügyi rendkívüli állapotot. Madagaszkáron több százan haltak meg és a Fülöp-szigeteken is egyre több áldozatot szed a betegség. A kanyaró (morbilli) nyálcsepekkel terjedő, vírusos fertőző betegség. A bevezető tünetek: láz, köhögés, hurut és kötőhártya gyulladás. Pár nap múlva a fül mögött, majd az egész testen végigvonuló kiütések lépnek fel. Leggyakoribb szövődménye a középfül- és tüdőgyulladás, de agyvelőgyulladást is okozhat, aminek következtében életre szóló halláskárosodás és értelmi fogyatékosság maradhat vissza.


Hazánkban magas az átoltottság

Magyarországon 1969-ben vezették be a kilenc hónapos gyermekek kanyaró elleni kötelező védőoltását, majd 1989-ben a tizenegy évesek úgynevezett emlékeztető oltását, azaz aki 1978-ban született, már két oltást kapott – olvasható az Országos Epidemiológiai Központ honlapján. Hazánkban még a kötelező oltás bevezetése előtt, 1951 és 1961 között évente több mint negyvenezer megbetegedést jelentettek, száznegyvenhárom halálesettel. A kanyaró okozta megbetegedések évi átlaga 1991-től tizenöt alá csökkent, halálozás nem fordult elő. A romániai kanyarójárványból 2017-ben azonban Magyarországra is behurcolták a betegséget, amiből három járványgóc alakult ki. Itthon a kötelező oltásnak köszönhetően 97–98 százalékos az átoltottság, ami megfelel az úgynevezett nyájimmunitásnak. Ez annyit jelent, ha egy közösségben elegendő számú ember kapott védőoltást, a betegség nem tud elterjedni.
(PS)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom