Krónika

Tengerbe veszett az orosz együttes

Nincs túlélője a hadsereg tulajdonában lévő repülőgép balesetének – szakértők szerint nem terrortámadás okozta a tragédiát

Nem terrorcselekmény miatt zuhant le vasárnap az orosz hadsereg utasszállítója a Fekete-tengerbe – állapították meg a tegnapig rendelkezésre álló adatok alapján a kilencvenkét halálos áldozatot követelő repülőbalesetet vizsgáló illetékesek. Áder János Vlagyimir Putyinnak, Szijjártó Péter pedig Szergej Lavrovnak fejezte ki együttérzését. Putyin elnök nemzeti gyásznapot hirdetett tegnapra Oroszországban.

Kilencvenkét ember veszítette életét vasárnap azon az orosz repülőgépen, amely röviddel a felszállás után zuhant a Fekete-tengerbe, a tragédiá-nak nincs túlélője. A Tu–154-es típusú gép Szocsiból indult a szíriai Latakiába, fedélzetén a hadsereg híres Alekszandrov művészegyüttesé-nek hatvannégy tagjával, közöttük volt Valerij Halilov, az együttes vezetője, Anton Gubankov, a védelmi tárca kulturális főosztályának vezetője, kilenc újságíró – a Pervij Kanal, az NTV és a Zvezda televízió munkatársai –, a Doktor Liza néven ismert Jelizaveta Glinka, a Fair Help nevű nemzetközi segélyszervezet munkatársa, valamint a járat nyolc emberből álló személyzete. A művészek azért készültek Szíriába, hogy a hmejmimi orosz légitámaszponton szolgáló orosz katonáknak adjanak koncertet, illetve velük töltsék az év végét. Az eseményről az említett tévéstábok forgattak volna filmet, Glinka pedig helyi kórházaknak akart segélyszállítmányokat eljuttatni.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a történtek miatt tegnapra nemzeti gyásznapot hirdetett. Dmitrij Peszkov, az államfő szóvivője vasárnap közölte, hogy a Fekete-tengernél bekövetkezett katasztrófa vizsgálatában nem vetődött fel olyan körülmény, amely terrortámadásra utalna. A Szocsitól másfél kilométerre lezuhant gép roncsainak, illetve áldozatai maradványainak kiemelésén tegnap háromezer-ötszáz ember dolgozott, az illetékesek harminckilenc hajót, hét mélytengeri kutatójárművet, számos repülőgépet és százharmincöt búvárt vezényeltek a helyszínre. Peszkov szerint a Tu–154-es lezuhanását a tegnapig összegyűjtött adatok alapján két dolog okozhatta: vagy valamilyen idegen tárgy kerülhetett a gép hajtóműveibe, ezért azok leálltak, vagy nem volt megfelelő az üzemanyag, ezért a repülő nem tudott emelkedni, majd folyamatosan veszítve magasságából a tengerbe zuhant. A vizsgálat kiterjedtségét jelzi, hogy a történtek rekonstruálásához az orosz illetékesek az összes olyan műhold adatait bekérték, amelyek az érintett területet pásztázták a baleset idején. Putyin elnök arra utasította Dmitrij Medvegyev kormányfőt, hogy hozzon létre kormánybizottságot a szerencsétlenség körülményeinek feltárására.

Azt az orosz hatóságok nem közölték, a gép személyzete jelezte-e, hogy gondjaik vannak, adtak-e le vészjelzést. A hadsereg tulajdonában lévő repülőgép kapitánya Roman Volkov volt, aki az egyik legtapasztaltabb pilóta volt a Tu–154-es típuson.

Pető György pilóta az M1 tévécsatornának elmondta, hogy a hatvanas években kifejlesztett Tu–154-es biztonságos repülőgépnek számít, amely akkor is manőverezhető, ha három hajtóművéből kettő leáll. A szakember szerint a szíriai járat személyzete minden bizonnyal le akart szállni a vízre, erre utal, hogy a géptörzs nagyjából egyben maradt, ez a tény ugyanakkor még rejtélyesebbé teszi azt, hogy miért halt meg mindenki a fedélzeten.

Áder János köztársasági elnök táviratban fejezte ki részvétét Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig levélben fejezte ki együttérzését Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek a repülőbaleset miatt.