Krónika

Teljes a káosz a nagy eső miatt

Megbénult a forgalom, áll a víz az utakon és a pesti pincékben

Több jármű is elakadt a lehullott jelentős mennyiségű csapadék miatt az úton álló magas vízben - jelentette az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője péntek reggel. Közel harmincszor riasztották a tűzoltókat péntek reggel óta Pest megyében a folyamatos esőzés okozta károk miatt, pincéket és garázsokat öntött el a víz, Szigetszentmiklóson pedig egy iskola aulájából szivattyúzzák a befolyt vizet - közölte a megyei katasztrófavédelem szóvivője.

Pincéket és garázsokat öntött el a víz Pest megyében

A zuhogó eső miatt főként Érd és Szigetszentmiklós környékén családi házak udvarát, pincéket és garázsokat öntött el a víz, de számos áteresz is eldugult a hirtelen megemelkedett vízszint miatt.

Péntek reggel óta 26 helyszínre vonultak a szigetszentmiklósi, törökbálinti és érdi tűzoltók, akik a fővárosból is kaptak segítséget. A szigetszentmiklósi iskola aulájába befolyt vizet jelenleg is szivattyúzzák, de a munka miatt a tanítás nem maradt el - mondta a szóvivő.
A térségből egyelőre nem érkezett hír komolyabb kárról, vagy személyi sérülésről, de a bejelentések folyamatosak, a megyei katasztrófavédelem telefonvonalai túlterheltek.

Éjszaka hatvanszor riaaztották a tűzoltókat

A nagy esőzéssel, illetve viharokkal összefüggésben csak az éjszaka országszerte mintegy 60 esethez riasztották a tűzoltókat. A legtöbb bejelentést a fővárosban és Pest megyében kapták.

Az ország nagy részén továbbra is figyelmeztetés van érvényben a sok eső miatt. Komárom-Esztergom és Nógrád megyében másod-, tizenhárom megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetés adott ki a várható jelentős mennyiségű csapadék miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Jellemzően a hirtelen lezúduló jelentős mennyiségű csapadék okozott gondot, de több esetben leszakadt ágak, kidőlt fák miatt is kérték a tűzoltók segítségét.

Az OKF információi szerint hat lakóépületben keletkezett valamilyen kár. A Somogy megyei Mikén egy tűzfal omlott le, míg a Baranya megyei Kökényen egy ház tetőszerkezete rogyott meg. Egyik esetnél sem sérült meg senki.

Hajdu Márton azt is elmondta: a jelentős esőzés okozta áradások miatt két megyében - Zala és Somogy - mintegy 1300 homokzsákot használtak fel a védekezéshez.

Fél méter mély víz a Béke téren, beszakadt útburkolat a VII. kerületben

Jelentős mennyiségű eső esett csütörtök éjjel Budapesten, a víz sok gondot okozott magánházaknál és több közterületen - írta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közleményében.

A közlés szerint a víz a XIII. kerületi Béke téren legalább ötven centiméter magasan állt, és egy józsefvárosi és egy ferencvárosi vendéglátóhelyre is betört a víz. A VII. kerületi Munkás utcában "valószínűleg egy víznyomócső törhetett el", beszakítva az útburkolatot.

A XXI. és a XXII. kerületben elakadt járművekhez kellett kivonulniuk a tűzoltóknak. 

Másfél óra alatt több mint tíz, az időjárás okozta káreseményhez kapott riasztást a szolgálat - írja a közlemény.

Áradás  Zalaszentjakabon - Szünetel a vonatközlekedés

Zalaszentjakabon az áradás elöntötte a vasúti váltóházat, ezért Nagykanizsa és a Zalaszentjakab között szünetel a vonatközlekedés - tájékoztatta a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője pénteken az MTI-t.

Cseresznyés Dániel elmondta: a jelentős mennyiségű eső péntek reggelre villámárvizet okozott a településen átvezető patakon, ami elöntötte a Budapest-Murakeresztúr vasúti vonalon lévő váltóházat. Az áradás miatt Nagykanizsa és Zalaszentjakab között nem járnak a vonatok, az utasokat pótlóbuszokkal szállítják.

Kiöntött a Bakónaki-patak

árvíz

Forrás: MTI