Krónika

Tart Európa a kanyarótól

Magyarországon továbbra sincs járványveszély

A télen kitört európai kanyarójárvány visszavetheti a folyamatot a betegség felszámolására az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint. Itthon tizenegy napja nem regisztráltak újabb megbetegedést.

A legjelentősebb járványok Romániában és Olaszországban vannak, és az oltottak arányának csökkenésével olyan területekre is átterjedhet a betegség, ahol már kiszorították, mivel a közösségi immunitás is eltűnik.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ azt közölte, Belgiumban, Franciaországban, Németországban és Lengyelországban terjed még járványszerűen a kanyaró.

Romániában újabb meg­bete­ge­dé­seket regisztráltak, amivel már négy­ezerhez közelít a számuk. Hargita megye – ahol tizenkilencen fertőződtek meg – közleményt adott ki, amelyben azt írják, térségükben nem fenyegeti a hozzájuk látogatókat a kór.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészség­ügyért felelős államtitkár lapunk kérdésére azt mondta, hazánkban nem volt és most sincs országos járvány, lokális megbetegedésekről beszélhetünk, ami Csongrád megyét érintette, és úgy tűnik, sikerült megfékezni. Hozzátette, tizenegy napja nem regisztráltak új fertőzöttet, és az emberek kilencvennyolc százalékos oltottsági aránya kiemelkedőnek számít. A hatvanhét gyanús esetből tizenhat embernél igazolták a kanyarót, huszonnyolcnál pedig kizárták.

Kanyaró ellen egyébként hatvanezer vakcinánk van készleten, ezen kívül összesen húszezer adagot Kárpátaljára – ahol nem kötelező a kanyaró elleni oltás – is eljuttatott a magyar állam.

Itthon ennél nagyobb gondot okoz az influenza, ami jelenleg a legsúlyosabb járványos megbetegedésnek tekinthető. Szentes Tamás országos tiszti főorvos tegnap azt mondta, majdnem annyian fordultak orvoshoz vele most, mint a 2014–15-ös járványban, a térítésmentesen adható vakcináknak pedig csak alig több, mint fele fogyott el.