Krónika

Szűk családi körben vállalkozó artista

Tizenegy év börtönre ítélték a Debrecenből vándor- fellépésre utazgató férfit sorozatos betörésekért

Első fokon tizenegy év börtönbüntetésre ítélt a Debreceni Járásbíróság egy korábban cirkuszi artistaként dolgozó férfit, aki házakba, lakásokba tört be, főként ékszereket, órákat és készpénzt lopott – adta hírül a távirati iroda. A betörésekben részt vett felesége és két felnőtt lánya is, ők öt év letöltendő, illetve két-két év felfüggesztett börtönbüntetést kaptak.

Igazi családi vállalkozást működtetett, ugyanakkor utazó bűnözőként tevékenykedett az az egykori artista, aki betörőként hasznosította trapézismereteit. Veszprémyné Szajkó Márta, a Debreceni Törvényszék sajtószóvivője az ítéletről beszámoló közleményében azt írja: a járásbíróság a férfit 73 rendbeli lopás bűntettében és ötrendbeli lopás vétségében mondta ki bűnösnek, ezért halmazati büntetésül tizenegy év börtönbüntetésre ítélte.

Elsősorban családi házak emeleti ablakait, teraszajtóit felfeszítve jutott be az otthonokba. Képes volt úgy mozogni, hogy a mozgásérzékelők ne észleljék, így a riasztók legtöbbször nem jeleztek. Általában ékszereket, órákat, készpénzt vitt el a tulajdonosoktól. Egy debreceni családi házban megtalálta a széf kulcsát, így onnan arany ékszereket és több millió forintot vett ki. Egy másik debreceni család házából tizenkétmillió forint készpénzzel, brillgyűrűkkel és luxusórákkal távozott. Volt, ahol kicsavarozta a széfet, vagy lefeszítette a falról, máshol a fésülködőasztal fiókjában talált egymilliós karórát és több millió forint értékű ékszert. Egy szegedi házból, ahol felfeszítette a bútorszéfet, 35 millió forint értékű ékszerrel és aranytömbbel távozott. Egy szentesi ingatlanból 40 millió forintnyi értéket vitt el.

Összesen csaknem 365 millió forint értékű vagyont szerzett a betörések során, a rongálásokkal pedig több mint 1,2 millió forint kárt okozott, amíg 2015 júniusában el nem fogták Debrecenben.

Az ügy másodrendű vádlottját – a férfi feleségét – a bíróság öt év börtönre, a harmad- és negyedrendű vádlottakat – a házaspár felnőtt gyerekeit – két-két év, négy évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a járásbíróság társtettesként elkövetett orgazdaság miatt. A harmadrendű vádlottat egymillió forint vagyonelkobzásra is ítélte. Mivel az elsőrendű vádlott elvileg semmiféle tulajdonnal nem rendelkezik - a másod-, harmad- és negyedrendű vádlottak csaknem 260 millió forint értékű ingó és ingatlan vagyontárgyainak zár alá vételét és az eljárás során lefoglalt, csaknem 51 millió forint értékű bűnjeltárgyak lefoglalását fenntartotta a bíróság a vagyonelkobzás, a megítélt polgárjogi igények, a bűnügyi költség és az államot megillető jelentős összegű illeték biztosítására.

A büntetőtanács elnöke az ítélet szóbeli indoklásakor elmondta: a férfi profizmusára utal, hogy a kiemelkedő értékű tárgyaknál – mint például az órák – azok dobozát és az eredetiséget igazoló tanúsítványokat is elvitte. Az ügyész valamennyi vádlott esetében súlyosításért fellebbezett, az elsőrendű vádlott és védője felmentésért és enyhítésért, a többi vádlott védője felmentésért jelentett be fellebbezést.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom