Krónika
Sztárséfek előtt bizonyíthatnak a magyar mesterszakácsok
Borjúszűz, csülök és velő, valamint gorgonzola, rizottórizs és fürjtojás szerepel kötelező hozzávalóként a Bocuse d’Or szakácsverseny döntőjének étlapján
A Bocuse d’Or negyedik magyarországi szakácsselejtezője során a hat finalistának két ételt kell elkészítenie, ehhez öt és fél óra áll rendelkezésükre. A hústál kötelező eleme idén a borjúszűz, a csülök és a velő, a vegetáriánustányéron pedig a gorgonzola, rizottórizs és fürjtojás. A versenyzők az alapanyagokat a Metro üzletlánc zöldségpiacáról szerezhetik be, ám számolniuk kell meglepetés-alapanyagokkal is: egy-egy kötelező zöldséget és fűszert ugyanis csupán a verseny napján ismerhetnek meg.
A szakácsok munkáját és kreációit egy konyhai és egy kóstoló zsűri bírálja majd el. A zsűriben huszonnégy séf foglal helyet, elnökük az az Enrico Crippa lesz, aki a három Michelin-csillagos albai Piazza Duomo étterem tulajdonosa. Rajta kívül a svéd Henrik Norström is a grémium tagja, aki 2001-ben ezüstszobrot vihetett haza a lyoni világdöntőről. A visegrádi országok egy-egy képviselője ugyancsak ott lesz majd a zsűriben, és természetesen a Bocuse d’Or magyar hősei, Szulló Szabina és Széll Tamás, vagy a Michelin-csillagos Borkonyha szakácsa, Sárközi Ákos is.
A finalisták közül többen már gyűjtöttek versenytapasztalatot a korábbi években. Pohner Ádám (Kistücsök, Balatonszemes) korábban Molnár Gábor szakácssegédeként már versenyzett a sorozatban, két évvel ezelőtt pedig második lett Széll Tamás mögött. Garai Ádámnak (Olimpia) is nyílt már alkalma a rutinszerzésre, hiszen az első Bocuse d’Or során Széll Tamás commis-ja, azaz szakácstanonca volt. Volenter István (67 Étterem, Székesfehérvár) kétszer is harmadik lett, Elek Richárd (Fausto’s) szintén indult már az egyik korábbi selejtezőn. Rajtuk kívül konyhaasztalhoz áll még a holnapi döntőn Haraszti Zsolt (Alabárdos), valamint a merész újításairól ismert Veres István (Babel) is.
A szakácsok munkáját és kreációit egy konyhai és egy kóstoló zsűri bírálja majd el. A zsűriben huszonnégy séf foglal helyet, elnökük az az Enrico Crippa lesz, aki a három Michelin-csillagos albai Piazza Duomo étterem tulajdonosa. Rajta kívül a svéd Henrik Norström is a grémium tagja, aki 2001-ben ezüstszobrot vihetett haza a lyoni világdöntőről. A visegrádi országok egy-egy képviselője ugyancsak ott lesz majd a zsűriben, és természetesen a Bocuse d’Or magyar hősei, Szulló Szabina és Széll Tamás, vagy a Michelin-csillagos Borkonyha szakácsa, Sárközi Ákos is.
A finalisták közül többen már gyűjtöttek versenytapasztalatot a korábbi években. Pohner Ádám (Kistücsök, Balatonszemes) korábban Molnár Gábor szakácssegédeként már versenyzett a sorozatban, két évvel ezelőtt pedig második lett Széll Tamás mögött. Garai Ádámnak (Olimpia) is nyílt már alkalma a rutinszerzésre, hiszen az első Bocuse d’Or során Széll Tamás commis-ja, azaz szakácstanonca volt. Volenter István (67 Étterem, Székesfehérvár) kétszer is harmadik lett, Elek Richárd (Fausto’s) szintén indult már az egyik korábbi selejtezőn. Rajtuk kívül konyhaasztalhoz áll még a holnapi döntőn Haraszti Zsolt (Alabárdos), valamint a merész újításairól ismert Veres István (Babel) is.