Krónika

Szeptember: maffiaperek futószalagon

Portik tamás már a Cinóber-ügyben is védekezhet

Újabb ügy bevonásával e héten folytatódik az egykori olajos, Portik Tamás maffiapere. Várhatóan hamarosan megszólal a rendőrségi korrupciós botrány kulcsfigurája, Vizoviczki László, és elölről kezdődik a bűnbánó maffiózó szerepében tetszelgő Radnai László egyik egykori cégéhez köthető gyilkosság pere is, amelyben korábban szinte az összes meghallgatott tanú hazudott.

Több nagy, közérdeklődésre számottartó büntetőügy pere folytatódik szeptemberben a nyári ítélkezési szünet után, pénteken folytatódik a Prisztás József üzletember 1996-os meggyilkolása tárgyában tartott bizonyítás. Az eljárásban tavaly már egyszer ítéletet hirdettek, amelyet hatályon kívül helyezett a Fővárosi Ítélőtábla, majd a Legfőbb Ügyészség erre tett fellebbezése után a Kúria is, és új elsőfokú eljárásra utasította a Fővárosi Törvényszéket. A merénylet felbujtójának tartott, a kilencvenes évek olajügyeiből ismert Portik Tamás a hatályon kívül helyezett perben tizenegy évet kapott.

 Mint arról nemrég beszámoltunk, a nyáron Portik védőt váltott, és a Prisztás-ügyben immár a korábban több más, nagy súlyú eljárásban, illetve maffiaperben sikeres védői munkával hírnevet szerző Tuza Péter képviseli. Bár a megismételt Prisztás-per már látszólag a végéhez közeledett, végkimenetelét mégis nagyban befolyásolhatja Tuza indítványa, amelyet a Fővárosi Törvényszék a nyár elején el is fogadott.
Ennek értelmében újra megvizsgálják azt a számos ponton zavaros fegyverszakértői véleményt, amely alapján a vád szerint a gyilkosság elkövetőjének tartott H. Istvánt, Portik egykori bizalmasát korábban elmarasztalták. Ugyancsak pontatlanok azok a jelentések, amelyek a vádlottak telefonbeszélgetéseit, mozgását írják le a merénylet idején. Amennyiben ezeket nem sikerül tisztázni, a bíróság számára alig marad olyan objektív bizonyíték, amely alátámaszthatná a vádiratot, így a Prisztás-ügy megismételt büntetőpere meglepetéssel, felmentéssel is zárulhat.

Portik Tamás ettől azonban még nem lélegezhet fel, mert ugyancsak felbujtónak tartja az 1998-as, négy halálos áldozatot követelő, Aranykéz utca vizsgálatának vádirata, ezenkívül most már őt gondolják a Cinóberként ismert néhai futtató, a Domák Ferenc elleni merénylet megrendelőjének is. Utóbbi ügy elkövetője a vád alapján Jozef Rohác, aki az ügyészség szerint társaival együtt felrobbantotta az Aranykéz utcai pokolgépet, azelőtt pedig, 1998 februárjában a budai Margit körúton agyonlőtte Fenyő János médiamágnást.

A Cinóber-ügyben a bíróság olyan tanú meghallgatását is tervezi, akinek a felvidéki Rohác földijeként bennfentes információi lehetnek a robbantás hátteréről is.

Kérdés, hogy a kirívó súlyú ügyekben eljáró büntetőtanácsok mennyire tudják értékelni a számos esetben láthatóan érdekekből született, néhol bizarr tanúvallomásokat, amelyek célja érezhetően az, hogy Portik bűnösségét valamiképp alátámasszák. Ezen vallomások közül a legkirívóbb a kecskeméti maffiaper fővádlottjaként elítélt, majd a büntetése felének letöltése után állítólag egészségügyi okokból szabadult Radnai Lászlóé, aki nem egyszer nevetgélve adta elő vallomását, majd néhány perc múlva állításainak ellenkezőjét.

Elölről kezdődik e hónapban a Radnaihoz kötődő cég, az egykor Conti Car telephelyén 1996-ban elkövetett gyilkosság büntetőpere is, amelyről kiderült, hogy a korábbi eljárásban szinte az összes tanú hazudott.
Szeptemberben várható a rendőrségi korrupciós botrány kulcsfigurája, Vizoviczki László rég várt megszólalása is a társaival ellene indított csalási ügyben, amelytől a védelem a vád visszavonását várja.