Krónika

Százmilliós kárt okozott az ónos eső

A hegyvidéken még javítják az elektromos hálózatot, a korábban lezárt utak többségén időközben megindulhatott a forgalom

Százhatvanezer fogyasztót érintett a hét elején az ónos eső, illetve a kidőlt fák miatt bekövetkezett áramkimaradás, a tegnap reggeli adatok szerint még négyezer háztartásban nem volt villany – közölte Bakondi György a távirati irodával.

jegesedés 20141204
Tegnap még voltak olyan települések, ahová a katasztrófavédelem sem tudott eljutni a jegesedés miatt (Fotó: MTI - Illyes Tibor)

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője arról tájékoztatott, hogy tegnapra virradóra még voltak olyan települések, amelyekre nem tudták eljuttatni az áramfejlesztőket, mivel az időjárás következtében kialakult terepviszonyok, a kidőlt fák ezrei ezt lehetetlenné tették. A elektromos hálózat teljes helyreállítása – Gödöllő térségében például nagyfeszültségű rész is megsemmisült – akár heteket is igénybe vehet. Bakondi szavai szerint Dobogókőn kritikus a helyzet, de a nehéz körülmények ellenére sikerült oda aggregátorokat eljuttatni és üzembe állítani, valamint a közlekedés már konvojokban lehetséges. A Dobogókő környékén élők fel vannak készülve a hasonló helyzetekre, vannak élelmiszer-tartalékaik, és fűteni is tudnak. Amint az olvadás lehetővé teszi, a katasztrófavédelem szakemberei az erdészekkel együtt a Pilisben megkezdik az erdei utak tisztítását, s ez előfeltétele az elektromos hálózat helyreállításának.

Mint arról beszámoltunk, az ónos eső okozta gondok főképp Pest megyét és a fővárost sújtották a hét első felében: a XII. kerületben katasztrófahelyzet alakult ki, a budai hegyekbe szinte lehetetlen volt eljutni. Volt olyan munkahely, amelynek dolgozói nem tudtak hazamenni, a Normafánál pedig tűzoltók mentettek gyerekeket egy megközelíthetetlen szállodából.

Tegnap reggelre a fagyos csapadék miatt nagyrészt járhatatlanná vált kelet-magyarországi utak döntő többségén már megindulhatott a forgalom, és a helyzet rendeződni kezdett Budapesten is.

Boross Norbert, az Elmű-Émász szóvivője lapunkat arról tájékoztatta, hogy a fővárosban és környékén – a legsúlyosabban érintett XII. kerület kivételével – helyreállították az elektromos főhálózatot.

A helyreállítás költségét a társaság az üzemviteli tartalékokból biztosítja, ami bizonyosan több tízmillió, akár százmillió forint is lehet.

Kaotikus a közlekedés Csehországban

Az ónos eső, a fagy és a hóesés okozta gondok miatt tegnap sem indult el több száz vasúti járat Csehországban, s korlátozott a közlekedés Szlovákia és Ausztria irányába. Változatlanul Közép-Csehországban a legsúlyosabb a helyzet, Közép- és Dél-Morvaországban, valamint a Prága–Brünn fővonalon – nyilatkozott Radek Joklík, a cseh vasút szóvivője. Felhívta a figyelmet arra, hogy az utasoknak a közlekedő járatokon is késésekkel kell számolniuk. Dél-Morvaországban és Délkelet-Csehországban a vasúti forgalmat a sínekre dőlt fák, ágak is akadályozzák. A főváros, Prága környékén a vasúti közlekedés mérsékelten javult, de változatlanul kaotikus. Az autópályák és a legfőbb közutak ugyan síkosak, de mindenütt járhatók, a hegyvidéki utakon óvatosan kell közlekedni, mert a forgalmat sok helyen kidőlt fák, letört ágak akadályozzák. Az áramszolgáltatást, amely kedden több ezer háztartásban szünetelt, tegnap reggelre nagyrészt sikerült helyreállítani, ugyanakkor még több száz háztartás volt villany nélkül – közölte Ladislav Kríz, az illetékes cseh vállalat szóvivője. (MK)