Krónika

Sokévnyi börtönt kért az ügyész Vizoviczkire

Védője szerint nem bizonyítható a csalás és a bűnszervezet létrehozása

A legtöbb érintettet évekre börtönbe küldené az ügyész a Vizoviczki László és társai ellen csalások miatt indított perben. A bűnszervezet vádja miatt a terheltek kedvezményben sem részesülhetnek.

Akár tizenöt éves fegyházbüntetést is kaphat Vizoviczki László a társaival együtt csalások miatt indított büntetőperében. A tegnapi perbeszédében az ügyész huszonnyolc vádlott esetében indítványozta a Fővárosi Törvényszéknek, hogy cselekményeit a bűnszervezetek esetén alkalmazandó szigorral bírálja el. Mivel Vizoviczki a negyvennyolc céget érintő nyomozás adatai szerint az összes – számos esetben többszörösen minősített – csalásban felbujtó volt, ezenkívül vezette a bűnszervezetet, a határozott idejű szabadságvesztés, illetve annak úgynevezett középmértéke alapján büntetése mértéke elérheti a fenti időtartamot.

Amennyiben a bíróság elfogadja az ügyész érvelését, akkor a bűnszervezet tagjának tartott többi vádlott is legalább öt-hat éves büntetésre számíthat. Közöttük olyan is van, aki mindössze három hónapot dolgozott Vizoviczki egyik üzletében, majd az öt éve tartó eljárásban csupán tavaly vádolták meg, miután sokáig tanúként szerepelt az ügyben.

A vád érvelése szerint a kilencvenes évektől a budapesti éjszakában fokozatosan egyre nagyobb befolyást szerző Vizoviczki László azért hozott létre társaival bűnszervezetet, hogy vendéglőinek valódi bevételét eltitkolja, s ezzel a vádlottak az ügyészség szerint milliárdos tételben károsították meg a költségvetést. A vádbeli időszakban cégcsoportot alakított ki.A gazdasági társaságok ügyvezetői neki lekötelezett, általa megbízhatónak tekintett emberek voltak. A nyomozati munka azokra a házilag készített feljegyzésekre alapult, amelyeken a szórakozóhelyek valódi forgalmi adatai szerepelnek. A házkutatásokkor lefoglalt iratokról a vádlottak azt mondják, azokat csak azért alkalmazták, mert szerepeltek rajtuk forgalmi adó hatálya alá nem tartozó tételek is, mint például a borravalók, amelyeket aztán az alkalmazottak szétoszthattak maguk között. A forgalmi adóról a bizonyításban Vizoviczki László hónapokig tartó vitát folytatott több könyvszakértővel, de a jelek szerint az ügyészség kitart eredeti vádirata mellett. Az ügyész hat terhelt esetében elégségesnek találná, ha a bíróság közérdekű munkára kötelezné őket.

Vizoviczki védője, Jován László szerint nem bizonyítható sem a csalások bűntette, sem a bűnszervezet létrehozása az ügyben, ezért perbeszédében védence felmentésére tett indítványt a bíróságnak.