Krónika

Segítséget kaphatnak a rászorulók

Tizenegyezer férőhely és megerősített szolgálat várja a fedél nélkülieket

Nyakunkon a zord idő, amely a hajléktalan emberek számára nagy megpróbáltatást jelent. Holnaptól elkezdődik a téli kiemelt időszak a rászorulókat segítő intézményekben.

Országosan több mint tizenegyezer férőhely áll a szállásokon a hajléktalanok rendelkezésére, ezekből hatezer Budapesten, ötezer vidéki városokban vehető igénybe – tudta meg lapunk Aknai Zoltántól, a Menhely Alapítvány igazgatójától. Hozzátette, átmeneti szállón ötezer-egyszáz, éjjeli menedékhelyen négyezer-ötszáz, egyéb szálláshelyeken ezernégyszáz rászorulót tudnak elhelyezni. Minden nagyobb vidéki városban van valamilyen ellátás, országszerte nyolcvanhárom utcai gondozószolgálat dolgozik, ezek közül harminchárom Budapesten látja el a feladatokat. Azt nehéz megítélni, hogy hazánkban hányan élnek hajléktalanként, ugyanis a jelenleg hatályban lévő jogszabályok ezt a lakcím – azaz a lakcímkártyán szereplő lakóhely – meglététől teszik függővé. Az általánosan elfogadott meghatározás értelmében hajléktalan ember az, aki az éjszakáit közterületen, nem lakáscélú helyiségben, illetve hajléktalanellátó intézményben tölti. Az igazgató hozzátette, az általuk évente végzett kutatások azt mutatják, hogy a hajléktalan emberek egyharmada él közterületen, fedél nélkül, és kétharmaduk valamilyen intézményben. Úgy véli, a hajléktalanellátás mindinkább szegényellátássá válik, hiszen egyre többen szorulnak az ellátórendszer szolgáltatásaira azok közül, akiknek még van ugyan hol lakniuk, de a mindennapi megélhetésük a jövedelmükből gyakorlatilag lehetetlen. Felméréseik szerint naponta három ember válik hajléktalanná, azonban a réteg mobilitásának köszönhetően nem növekszik ilyen arányban a számuk. A szakemberek elsődleges feladata a kihűléses esetek megelőzése, illetve a közterületen életvitelszerűen tartózkodó hajléktalanok ellátórendszerbe segítése.

Morva Emília, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) Közép-magyarországi Régiójának vezetője lapunknak elmondta, hogy a legnehezebb feladat az utcán élők bizalmának megszerzése. Hangsúlyozta, a fedél nélküliek számára a legnagyobb veszélyt a magány, a beszűkült kapcsolatok jelentik. Hátrányos helyzetüket nem feltétlenül a lakhatási probléma eredményezi, hanem éppen a barát, a társ hiánya. A hajléktalanok közül sokan azért vonakodnak még a leghidegebb időszakban is ellátóhelyre bemenni, mert úgy vélik, az visszalépést jelent számukra ahhoz képest, ha például az erdőben saját háztartást vezetnek. A máltaiak a napokban ismertették, a krízisidőszakban akár ötszáz embert is képesek befogadni éjszakánként a budapesti hajléktalanellátó intézményeikben, illetve több utcai gondozószolgálatot is működtetnek majd. A szervezet a főváros mellett az ország számos városában több száz hajléktalan ember elhelyezéséről gondoskodik. Az MMSZ diszpécserszolgálata reggel nyolctól éjjel két óráig fogadja a lakossági bejelentéseket, és a kihűléssel fenyegetett emberekért krízisautót küld a helyszínre.