Krónika

Rohamosan terjed a kanyaró Ukrajnában

Hazánkban a kötelező védőoltás miatt nagyon magas az átoltottság

Tovább nő a kanyarós megbetegedések száma Ukrajnában, csak az elmúlt hét alatt több mint ezerhatszázan, többségükben gyermekek kapták el a fertőzést, az év eleje óta pedig mostanra a megbetegedések száma országosan csaknem elérte a tizenhétezret – jelentette az MTI. Sőt, kilencen bele is haltak a betegség okozta szövődményekbe.

Az ukrán egyészségügyi minisztérium szerint most elegendő oltóanyag áll rendelkezésre az országban. Ismeretes, január végén nyolcezer adag kanyaró elleni vakcinával segítette Kárpátalját a magyar kormány. Ukrán sajtóhírek szerint Volodimir Hrojszman miniszterelnök még a múlt héten arról beszélt, hogy törvénymódosítással kötelezővé kellene tenni a védőoltást. Elsőnek fogok elvégezni minden oltást a tévé előtt, hogy senki ne féljen semmitől, mert ez védelmet jelent – mondta a kormányfő.

Magyarországon 1969-ben vezették be a kanyaró elleni kötelező védőoltásokat. A hosszú távra szóló védettség kialakítása érdekében azonban 1989-től már két dózis morbilli-mumpsz-rubeola (MMR) kombinált oltóanyagot adnak be: először tizenöt hónapos, aztán tizenegy éves korban. Korábban Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa úgy nyilatkozott: az esetleges behurcolt esetek ellenére sem alakulhat ki itthon kanyarójárvány, mivel hazánkban nem terjedt el az oltásellenesség. Itthon egyébként kilencvennyolc százalékos az átoltottság.

A kanyaró náthával, lázzal, torokfájással és kiütésekkel jár, és már a tünetmentes szakaszban is fertőz. Veszélyes betegség, mert szövődményei – például az agyvelőgyulladás – halálhoz is vezethetnek.