Krónika

Rendszerbe álltak az új traffipaxok

Az uniós és a magyar célkitűzés is az, hogy 2050-re a halálos kimenetelű közúti balesetek száma lehetőleg a nullához közelítsen

Beüzemelik ma reggel az illetékesek az új traffipaxrendszert: a Véda nevű kamerák már nemcsak a sebességet mérik, hanem számos más, a vezetők által elkövetett szabálytalanságot is jeleznek. A kihelyezett berendezések helye megtalálható a rendőrség honlapján.

Ma reggel nyolc órától éles üzemben működik Magyarország egész területén az új, a legkorszerűbb technológiát alkalmazó traffipaxrendszer, a Véda. Hazánkban a rendőrség mostantól százhatvan új mobilkamerát használ, ezek mellett munkába áll háromszázhatvanöt telepített berendezés is, utóbbiak százharmincnégy útszakaszt figyelnek folyamatosan. A hónapok óta tartó tesztidőszak után a kamerák már nemcsak a járművek sebességét mérik, hanem látják és jelzik egyebek mellett a tilos jelzésen áthajtást, a záróvonal átlépését, a biztonsági övek használatát vagy például a szabálytalan mobiltelefonálást is. Az Országos Rendőr-főkapitányság már korábban feltöltötte honlapjára a telepített Véda-kamerák helyszíneit, azonban várhatóan így is számos közlekedőt érhetnek meglepetések, akiket az említett szabályszegések miatt bírságolnak meg a hatóságok. Akik halmozottan vétenek a rendszabályok ellen, azzal is szembesülhetnek, hogy több helyről kapnak a jövőben csekket, mivel egyes kihágások esetében más-más hatóság jogosult intézkedni.

A Véda rendszere továbbfejleszthető, így később a berendezések észlelhetik azt is, hogy egy-egy járműnek érvényes-e a műszaki vizsgája, üzembentartójának, tulajdonosának jogosítványa, illetve a biztosítása.

Az uniós forrásból megvalósított rendszer üzembe helyezésének egyik célja egyezik azzal az európai célkitűzéssel, hogy a közúti közlekedési balesetek halálos áldozatainak száma - 2010-hez képest - 2020-ig a felére csökkenjen, 2050-ig pedig a nullához közelítsen. Budapesten hat új traffipaxot helyeztek el: kettőt-kettőt az M3-as és az M5-ös autópályánál, valamint az M1-es és M7-es autópálya közös szakaszánál. Borsod-Abaúj-Zemplén és Veszprém megye tíz, Zala kilenc, Fejér, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megye nyolc-nyolc új kamerát kapott. Baranya és Bács-Kiskun megyében hét-hét, Békés, Csongrád, Heves, Somogy, Komárom-Esztergom, Tolna és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében hat-hat, Győr-Moson-Sopron, Vas és Nógrád megyében öt-öt új traffipaxot szereltek fel. Pest megyében négy új kamera van. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei berendezések közül csaknem az összes, a hatból öt Nyíregyházán van, egy pedig Mátészalkán található, Miskolcon és Szegeden négy-négy, Debrecenben három helyen vannak ilyen intelligens kamerák. Rendészeti forrásból úgy tudjuk, hogy a telepített berendezések helyeinek kiválasztásánál fontos szempont volt egyebek mellett az is, hogy a korszerű berendezések az eddig balesetveszélyesnek számító útszakaszokra kerüljenek.